"Таємнича хвиля ставок на користь Трампа" - Юрій Ніколов

"Таємнича хвиля ставок на користь Трампа" - Юрій Ніколов

В США вже почались дострокові голосування (у них теж є таке для тих хто не зможе прийти на ділянку в день виборів 5 листопада). Явка місцями дуже висока, що говорить про мобілізацію електорату. Грубо говорячи хто більше приведе своїх прихильників до виборчих урн – той і виграє, бо рейтинги у Трампа і Харріс фактично ноздря в ноздрю.

Відтак надзвичайного значення набуває такий показник як впевненість виборців у перемозі свого кандидата. Якщо виборець з якихось причин думає, що майбутнє на його боці, то він легше встане з дивану. А якщо навпаки відчуває що належить до табору лузерів, то краще і не вставати позоритись. От з цими мотиваціями зараз і працюють з усіх сил.

Майданчик «Polymarket» збирає криптовалютні ставки від гравців на шанси щодо перемоги кандидатів. А закон букмекерів простий – якщо на перемогу якогось з кандидатів раптом йдуть більші ставки, то коеффіціент на нього миттєво знижається. Це щоб букмекери виплачували потім менший виграш, і залишились в прибутку. І ось хтось зробив анонімні ставки 30 мільйонів доларів на Трампа. Коефіціент відразу на нього опустився і всі отримали сигнал – букмекери впевнені в його перемозі, а значить він переможе, а значить трампісти вставайте з кроватей – ви переможці, а демократи лузери.

Однак «The Wall Street Journal» розібрався, що ставки зроблені неприродньо. Тобто хтось міг просто вкинути ці бабки задля перемоги. І справді 30 мільйонів на фоні мільярдного бюджету передвиборчого фонду – це копійки. А ефект може бути шалений.

То ж не дивно, що Трамп публічно попросив власника «Волл стріт джорнелу» Руперта Мердока припинити публікацію негативу про себе в його виданнях.

Таємнича хвиля ставок на користь Трампа на суму 30 мільйонів доларів зрушила популярний ринок прогнозів

Віце-президент Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп йдуть ніздря в ніздрю в опитуваннях. Але на одному з популярних букмекерських ринків шанси сильно перекосилися на користь Трампа, що викликає питання про нещодавній шквал ставок і про те, хто за ними стоїть.

За останні два тижні шанси на перемогу Трампа на листопадових виборах різко зросли на криптовалютному ринку прогнозів Polymarket. У п'ятницю гравці давали Трампу 60% шансів на перемогу, тоді як шанси Гарріса становили 40%. На початку жовтня кандидати перебували в глухому куті.

Перемога Трампа на Polymarket підбадьорила його прихильників, і за нею послідували зміни на користь Трампа на інших букмекерських ринках. Ілон Маск відзначив зростаючу перевагу Трампа на Polymarket для своїх 200 мільйонів підписників X 6 жовтня, високо оцінивши концепцію букмекерських ринків. «Точніше, ніж опитування, оскільки на кону стоять реальні гроші», - написав Маск.

Але цей сплеск може бути міражем, створеним групою з чотирьох облікових записів Polymarket, які спільно перекачали близько 30 мільйонів доларів криптовалюти на ставки, що Трамп виграє.

«Є вагомі підстави вважати, що це один і той самий суб'єкт», - сказав Мігель Морель, генеральний директор Arkham Intelligence, фірми з аналізу блокчейну, яка досліджувала ці акаунти.

Великі ставки на Трампа не обов'язково є нечесними. Деякі спостерігачі припускають, що їх просто зробив великий гравець, переконаний, що Трамп переможе, і розраховує на великий виграш. Інші, однак, розглядають ці ставки як кампанію впливу, покликану підігріти популярність колишнього президента в соціальних мережах.

За словами людини, знайомої з цим питанням, «Полімаркет» розслідує активність на своїх ринках президентських виборів за допомогою зовнішніх експертів.

Ринки прогнозів дозволяють гравцям робити ставки на різні майбутні події, ціни на які відображають те, як ринок оцінює ймовірність різних результатів. Хоча ринки прогнозів мають неоднозначний досвід прогнозування результатів виборів, Polymarket нещодавно досягнув певних успіхів, наприклад, його користувачі зробили ранні ставки на те, що президент Байден вийде з перегонів.

Користувачі Polymarket роблять ставки за допомогою стейблкоінів - криптовалюти, кожна монета якої коштує $1. За кожен придбаний контракт - відповідь на питання «так» чи «ні», наприклад, «Чи переможе Трамп на президентських виборах 2024 року?» - користувачі отримують $1, якщо їхня ставка виявиться правильною, і нічого, якщо вони помилилися. Вони також можуть продавати контракти, не чекаючи вирішення питання, що дозволяє їм виходити з парі з прибутком або збитком.

За даними Arkham, акаунти, які робили великі ставки на Трампа, - Фреді9999, Theo4, PrincessCaro і Michie - фінансувалися за рахунок депозитів з американської криптовалютної біржі Kraken. Вони поводяться схожим чином, систематично роблячи часті ставки на Трампа і одночасно збільшуючи розмір своїх ставок, з'ясував Аркхем. Найстаріший з акаунтів був створений у червні, а найновіший - цього місяця.

Більшу частину своїх грошей ці акаунти вклали у прямі ставки на перемогу Трампа на президентських виборах, але вони також вклали мільйони доларів у ставки на те, що він переможе в таких хитких штатах, як Пенсильванія, а також у довгострокові ставки на перемогу Трампа на менших за розміром побічних ринках, які також доступні на Polymarket.

Навіть багато затятих фанатів Трампа вважають малоймовірним, що він отримає більшість голосів в цілому. Трамп програв народне голосування в 2016 і 2020 роках, вигравши президентство в 2016 році, отримавши достатню кількість штатів, що вагалися, щоб здобути перемогу в Колегії виборщиків.

Адам Кокран, ветеран криптоіндустрії, який відстежував активність на Polymarket, сказав, що ажіотажний попит на ставки, схоже, є спробою створити відчуття імпульсу для Трампа напередодні дня виборів. Якщо Трамп програє, його сприятливі шанси на букмекерських ринках можуть підкріпити аргументи про те, що вибори були вкрадені у нього, сказав Кокран, який назвав себе виборцем правого центру, що підтримує Гарріса.

Хоча 30 мільйонів доларів можуть здатися дороговартісними, їх достатньо для того, щоб вплинути на результати виборів, і це не така вже й велика сума для людини з глибокими кишенями, яка прагне вплинути на вибори, додав Кокран, керуючий партнер венчурної компанії Cinneamhain Ventures.

«Це, безумовно, найефективніша політична реклама, яку можна купити», - сказав Кокран.

Гаррі Крейн, професор статистики Ратгерського університету, сказав, що інші букмекерські ринки, такі як британський Betfair, також показують перевагу Трампа в перегонах. За словами Крейна, існують правдоподібні причини, чому гравці можуть віддавати перевагу Трампу, і це звичайна ситуація, коли кілька великих рахунків на букмекерських ринках змінюють коефіцієнти своїми ставками.

«Купівля великої кількості ставок на один результат не вимагає жодних прихованих мотивів або зусиль для маніпулювання ринком», - сказав Крейн.

Ця хвиля ставок нагадує «кита Ромні» - невідомого трейдера, який зробив шквал ставок на перемогу Мітта Ромні в останні тижні перед виборами 2012 року, використовуючи Intrade, нині вже неіснуючий ринок прогнозів. Трейдер втратив майже 7 мільйонів доларів, згідно з дослідженням пари економістів з Microsoft і Барнардського коледжу, опублікованим у 2015 році. Автори дійшли висновку, що ставки мали ознаки маніпуляції, потенційно спрямованої на формування громадської думки.

Раджив Сетхі, один зі співавторів статті, зазначив, що нещодавні ставки на Polymarket відбувалися за схожою схемою: постійне накопичення величезної ставки, яка поступово піднімала шанси Трампа на успіх. Найпростіше пояснення - гігантські ставки, які очікують на перемогу Трампа, але не можна виключати можливість маніпуляцій, вважає Сеті, професор Барнарда.

«Якби я намагався маніпулювати ринком, я б саме так і робив», - сказав Сеті.