"Все! НАС ЗЛИВАЮТЬ Путіну. Зеленський готує РЕФЕРЕНДУМ. БУНТ у Раді. США ЗМОВИЛИСЬ з РФ?" - Віктор Бобиренко

"Все! НАС ЗЛИВАЮТЬ Путіну. Зеленський готує РЕФЕРЕНДУМ. БУНТ у Раді. США ЗМОВИЛИСЬ з РФ?" - Віктор Бобиренко

Обговоримо найактуальніші теми дня.

- Корупція під час повномасштабної війни стала фірмовим маркером часів Зеленського та Єрмака. Але зараз цинізм ситуації зашкалює. "Охматдит", на відбудову якого збирала вся країна, планують відновити за 307 мільйонів грн, а тендер на проведення робот виграла маловідома фірма. З 14 учасників конкурсу це була третя за дороговизною пропозиція. Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн грн. Крім того, на Prozorro з’явився ще один тендер. За консультацію щодо будівельних робіт планують заплатити майже 10 млн грн. Це вже повне дно?

- Львівський суд поновив Михайла Головка на посаді голови Тернопільської облради, раніше його впіймали на хабарі. Також йому мають виплатити 591 тис. грн зарплати за час вимушеного прогулу. Однак депутати Тернопільської облради сьогодні одноголосно проголосували за звільнення Головка з посади. Поновлення Головка скоріш за все було затверджено на Банковій. Тоді виходить, що депутати підняли бунт? Що відбувається?

- Довіра до президента і далі рухається до показників, які були перед вторгненням, коли її рівень складав 18%. Зараз кількість українців, які довіряють владі знову зменшилась. Вже 45% українців довірять уряду та президенту Зеленському. Про це свідчать дані опитування Національного демократичного інституту (НДІ). Згідно результатів опитування, Збройні Сили України продовжують мати велику довіру українців: 91% довіряють армії й жоден опитуваний не заявив про недовіру ЗСУ. Про що говорять ці цифри? Чи не є це тривожним сигналом для Зеленського?

- Заява Зеленського щодо референдуму. Чому президент вважає, що референдум під час війни можна проводити? А вибори провести можна?

- Пєсков заявив, що “юридичні нюанси” щодо легітимності влади України не можуть бути перешкодою для початку серйозних переговорів, хоча раніше Москва постійно натякала на те, що з Зеленським вести переговори безглуздо, оскільки він, на думку керівництва РФ, втратив легітимність. До того ж сьогодні розпочався обмін в’язнями між РФ та США. Зміна риторики Кремля та домовленість з США - все це говорить про те, що переговори все ж таки будуть найближчим часом?

- Аналітики R&D центру YouControl дослідили, хто з народних депутатів України має найбільше і найменше помічників. Так, найбільше помічників у народних депутатів “Слуги народу”, в якій 235 членів фракції залучили 3269 помічників. Найменше підлеглих у позафракційних, в них на 19 депутатів 253 помічники. Всього у депутатів близько 4000 помічників, них 1672 особи працюють на платній основі. Нещодавно їм підняли зарплату з 88,4 тысячи гривен до 132,6 тис. Тобто щомісячні витрати на зарплату цих 1672 помічників нардепів тепер складатимуть додаткові 73 млн грн. Скільки дронів можна купувати щомісяця за ці гроші?