"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Україна проти Росії: наприкінці вересня у Гаазі розпочнуться слухання по суті
Постійна палата третейського суду в Гаазі з 23 вересня по 5 жовтня 2024 року проведе слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року
*
Україна розпочала збройну операцію у Курській області РФ, аби зменшити загрозу російського наступу на Сумщині - Сергій Кислиця в ООН
*
Україна уважно обирає цілі для військових ударів, аби не руйнувати цивільну інфраструктуру, натомість Росія свідомо обстрілює цивільні обʼєкти - Сергій Кислиця в ООН
*
Партнерам України варто зняти обмеження на завдання далекобійних ударів по території Росії й допомогти збивати російські дрони й ракети - Сергій Кислиця в ООН
*
Ізраїльські військові врятували ще одного заручника у секторі Газа
За оцінками Ізраїлю, ХАМАС, як і раніше, утримує понад сто заручників
*
Мексика призупинила контакти з посольствами США та Канади за критику судової реформи
Запропонована реформа передбачає обрання суддів до Верховного суду всенародним голосуванням
*
США та Китай обговорили можливість нових переговорів між Джо Байденом та Сі Цзіньпіном
Обговорення відбулося під час зустрічі радника президента з національної безпеки Джейка Саллівана з головою китайської дипломатії Ван І
*
Білий дім привітав у вівторок порятунок ізраїльського заручника, викраденого 7 жовтня ХАМАСом, і заявив, що процес підготовки угоди про припинення вогню в Газі близький до завершення.
Але навіть якщо угода буде досягнута, перемир'я навряд чи триватиме після шести тижнів першої фази триетапної угоди. Наступна адміністрація США все одно успадкує роль, коли вона намагалась врегулювати напруженість в регіоні.
Ставши кандидатом у президенти від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс прагнула знайти баланс між підтвердженням, що США підтримують Ізраїль, та захистом гуманітарних потреб палестинців — по суті, сигналізуючи про продовження політики президента Джо Байдена щодо війни Ізраїлю та ХАМАС і, якщо ширше, загалом щодо Близького Сходу.
Гарріс підсумувала свою позицію у промові на з’їзді Демократичної партії у Чикаго.
“Ми з президентом Байденом працюємо над тим, щоб припинити цю війну, щоб Ізраїль був у безпеці, заручники були звільнені, страждання в Газі закінчилися, а палестинський народ міг реалізувати своє право на гідність, безпеку, свободу та самовизначення”, — сказала вона.
Демократи демонструють ентузіазм від Гарріс, хоча вона ще не оприлюднила власної політики. І, на відміну від Байдена, довготривалого члена Комітету із закордонних справ Сенату, більшість стосунків із зовнішньою політикою Гарріс отримала під час свого перебування на посаді віцепрезидента.
Відсутність “зовнішньополітичного багажу” може принести користь Гарріс в очах виборців-демократів, розповідає Наташа Голл, старша наукова співробітниця Близькосхідної програми Центру стратегічних і міжнародних досліджень.
Гол підкреслила, що у жовтні 2002 року Байден був одним із 77 сенаторів, які надали президенту Джорджу Бушу повноваження застосувати силу в Іраку – рішення, яке згодом стало для Байдена проблемою, подібно до того, як його непохитна підтримка Ізраїлю стала чи не найбільш розкольним питанням у його власній партії.
Вплив радника
Ті, хто хоче дізнатися, чи буде політика Гарріс на Близькому Сході відрізнятися від політики Байдена, можуть звернутися до її радника з національної безпеки Філіпа Гордона, який, як очікується, залишиться на цій посаді, якщо її оберуть президентом. Він буде головним радником президента з усіх питань національної безпеки, включаючи зовнішню політику.
“Філ Гордон — це той тип радників, які мислять і діють у рамках загальноприйнятих орієнтирів, — сказала Голл Голосу Америки. – Це така людина, яку я вважаю старомодною американською зовнішньою політикою”.
Гордон був проти усунення президента Іраку Саддама Хусейна від влади у 2003 році. Він описав американські спроби повалити лідерів на Близькому Сході у своїй книзі 2020 року “Програш у довгій грі: помилкова обіцянка зміни режиму на Близькому Сході”.
“Політичні дебати у США щодо Близького Сходу страждають від хибної думки, що ніби існує зовнішнє американське вирішення кожної проблеми, навіть якщо десятиліття болісного досвіду показують, що це не так, – написав він. – І зміна режиму є найгіршим “рішенням”.
Такий прогноз змусить адміністрацію Гарріс “дуже, дуже обережно поводитися з Іраном”, сказав Джонатан Райнголд, керівник кафедри політичних досліджень ізраїльського університету Бар-Ілан.
Проте, з погляду Ізраїлю, безпосередня участь Гарріс у нещодавньому рішенні адміністрації розгорнути більше військових засобів на Близькому Сході для стримування Ірану є хорошою новиною, сказав Райнголд Голосу Америки.
“Якщо це та політика, яку вона успадкує, то це переступає мінімальний поріг того, що потрібно Ізраїлю щодо Ірану”, – додав він. – Це може бути не тим, чого прагне Ізраїль, це більш рішучий підхід, а не пасивний”.
Нинішні помічники Гарріс повідомили Голосу Америки, що вона має намір залишатися на шляху, який проклав Байден: працювати далеко за межами самого припинення вогню в напрямку рішення про створення двох держав без шкоди для безпеки Ізраїлю.
Колишня радниця Гарріс з національної безпеки, коли вона була сенаторкою, Гейлі Сойфер, погодилася з цим. Зараз Сойфер є генеральною директоркою Єврейської демократичної ради Америки.
“Віцепрезидентка і президент підтримали військову допомогу США Ізраїлю не тільки через наявну угоду, яку ми маємо з Ізраїлем, – сказала Голосу Америки Сойфер. – Але також цього року було збільшення через їхні безпекові потреби”.
Різниця генерацій та особистого походження
Покоління Байдена з глибшим відчуттям Голокосту розглядає Ізраїль як крихітну демократію, оточену ворожими арабськими державами.
Люди покоління Гарріс та молодші бачать Ізраїль таким, яким він є сьогодні: процвітаюча демократія та найвища військова сила регіону. Хоча Байден і Гарріс можуть поділяти однакову мету щодо безпеки Ізраїлю, емоційний резонанс у них різний, звертає увагу Райнголд.
За його словами, молоді американці “не пам’ятають часів, коли євреї та Ізраїль були надзвичайно вразливими”, тож вони “не мають такого відчуття постійної вразливості, яке насправді відчуває президент Байден”.
І для президента Ізраїль є невід’ємною частиною історії про роль Америки у світі.
“Америка є поруч, щоб запобігти Голокосту. Америка є поруч, щоб підтримувати демократії, і Ізраїль є ключовим у тому, як він розуміє цю роль”, – сказав Райнголд.
У разі обрання Гарріс стане першою особою на найвищій у країні посаді, обоє батьків якої є іммігрантами. Батько Барака Обами народився в Кенії, а мати Дональда Трампа народилася у Великій Британії. У Гарріс батько походив з Ямайки, а мати – з Індії.
На відміну від Байдена, який часто наголошує на тому, що він сіоніст, до цього терміну часто ставляться з презирством у багатьох частинах світу, Гарріс може бути більш чутливою до поглядів з Глобального Півдня.
У 2018 році, виступаючи перед групою індійських американців, Гарріс із теплотою розповідала про те, як у дитинстві відвідувала дім свого діда по материнській лінії, описуючи його як людину, яка боролася за “свободу, справедливість і незалежність”.
“Вона усвідомлює, як решта світу може ставитися до Близького Сходу, до неоколоніалізму, неоімперіалізму, – сказала Голл. – Я дуже сподіваюся, що вона матиме можливість використати цей досвід, якщо стане президенткою”.
Але важко сказати, як зрештою виглядатиме доктрина Камали Гарріс.
“Те, що вона зараз говорить, спрямоване на перемогу на виборах і збереження Демократичної партії”, — сказав Райнголд.
І оскільки партія порівну поділена між тими, хто симпатизує Ізраїлю, та палестинцям, вона повинна висловлювати банальності, продовжує він.
“І це те, що вона робить”, - підсумував він.
*
Заступник голови ЦРУ: спроба відвоювати частину Курської області не буде легкою для Росії
Заступник директора ЦРУ Девід Коен вважає, що значущість вторгнення ЗСУ до Курської області ще належить оцінити
*
ЦРУ: Україна має намір тимчасово зберегти контроль над зайнятими територіями РФ
На думку заступника директора агентства Девіда Коена, Путін може зробити контрнаступ, але для російських військових цей бій буде нелегким.
*
США висловили занепокоєння щодо судової реформи в Мексиці
Помічник держсекретаря у справах Західної півкулі Браян Ніколс виступив на захист посла США в Мексиці Кена Салазара, який критикував реформу мексиканської судової системи
*
Повідомлення про удари БПЛА по Кіровській області: контекст
Пентагон наголошує, що українські військові можуть використати військову допомогу США для захисту від транскордонних атак; у питанні про дальні удари по території РФ політика Вашингтона не змінилася
*
ФБР: комп'ютерна активність Крукса, який стріляв у Трампа, не вказує на чіткі політичні погляди
Слідчі зазначають, що він вивчав різні варіанти нападу на той чи інший масовий захід, доки не обрав своєю мішенню мітинг республіканців у Батлері
*
Верховний суд відмовився дозволити дешевші виплати студентських кредитів для 8 мільйонів позичальників через новий план погашення Байдена
Верховний суд заявив, що рішення суду нижчої інстанції, яке блокує виплату дешевших студентських позик через план погашення SAVE, орієнтований на дохід, буде продовжено.
*
Що ми знаємо про Кріса Янга, республіканського оперативника, найнятого Ілоном Маском
Ілон Маск найняв Кріса Янга, щоб той допомагав керувати його політичними витратами, припускаючи, що мільярдер продовжуватиме зосереджуватися на організації діяльності.
*
Нове звинувачення Трампа на 9 сторінок коротше — на це є вагома причина
Ті дев’ять сторінок, які Джек Сміт вирізав із звинувачення Трампа у виборчій змові, означають, що тепер він переживе виклик SCOTUS, сказав юридичний експерт.
*
Четверо республіканців, яким доручено розслідувати замах на Трампа, не з’явилися на об’єкт
Згідно зі звітом, лише 3 представники Республіканської партії були в Батлері, штат Пенсільванія, у понеділок, щоб відвідати місце замаху на Трампа.
*
Нові кадри від 6 січня показують гнів Ненсі Пелосі на Трампа: «У Білому домі є внутрішній ворог»
Відразу після того, як її евакуювали, Пелосі сидить у позашляховику та дивується, чому керівники служби безпеки «думали, що ці люди поводитимуться цивілізовано».
*
Джей Ді Венс каже, що почувався «жахливо» перед жінкою в центрі його зупинки в пекарні у Валдості, штат Джорджія
*
Роль американських виборців азійського походження на виборах 2024
За даними дослідників, американці азійського походження показують найшвидше зростання виборчої активності у США
*
Український конгресовий комітет Америки (УККА) спільно з Українською національною інформаційною службою (УНІС) закликають громадян звернутися до Білого дому та президента США Джо Байдена із проханням зняти обмеження для України у використанні західної зброї для ударів по території Росії
*
Британський уряд хоче відновити зв’язки з ЄС розірвані Брекзитом
*
Єврокомісія розпочала перевірку Telegram
*
Павла Дурова звільнили з-під варти після висунення звинувачень
Генеральний директор Telegram Павло Дуров, якому висунуто звинувачення, буде змушений залишитися у Франції. Він перебуває під суворим судовим контролем в очікуванні подальших дій французької юстиції
*
Власнику Telegram Дурову оголосили обвинувачення, заборонили покидати Францію і призначили заставу €5 мільйонів
**
Дмитро Кулеба – про побоювання ескалації конфлікту з Росією серед союзників України
Глава МЗС України поділився своїми міркуваннями про це під час бесіди з міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським
*
Кулеба - Заходу: Не бійтеся Росії, дайте нам зброю і ми переможемо в цій війні
Від початку війни з Росією Київ бореться з «аргументом» Заходу про небажання передавати Україні нову зброю, оскільки це приведе до ескалації конфлікту. Україна закликає не боятися Росію і постачати зброю, що дозволить Києву перемогти у війні
*
Катар запропонував купити конфіскований Німеччиною НПЗ «Роснефти»
*
Латвія свого часу була безпечним прихистком для російських грошей, але все змінила війна
Країни Групи Семи продовжують працювати над втіленням плану із використання заморожених російських активів на допомогу Україні
*
Візит президентів Латвії, Литви й Естонії на святкування Дня незалежності Молдови напередодні виборів Президента цієї країни був дуже важливим, оскільки для підтвердження європейського шляху Молдови зараз кожні вибори є вирішальними
*
Президент Фінляндії Александер Стубб заявив, що постачання зброї Україні потрібно продовжувати заради майбутнього миру
*
Країни НАТО підтвердили, що посилять військову допомогу Україні. Про це заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг за результатами екстреної зустрічі послів Ради НАТО-Україна, яку скликали на прохання Києва
*
Якщо США не дозволяють Україні бити вглиб Росії, то мають допомогти розробити власну далекобійну зброю. Інтерв'ю з Федеріко Борсарі
*
Польща каже, що НАТО скептично ставиться до ідеї про спільне збиття дронів над Україною
*
Уряд Данії створить нове міністерство державної безпеки та управління в надзвичайних ситуаціях для до боротьби з кібератаками, шпигунством та іншими кризами
*
Умєров проінформує Раду НАТО-Україна про ситуацію на полі бою та потреби країни
Київ направив запит щодо проведення засідання Ради після масштабних російських ударів по українській енергосистемі
*
У Києві пролунали вибухи, у Дніпровському районі столиці - падіння уламків БПЛА на житлову забудову, працює ППО
*
З Івано-Франківська для потреб 42-ї окремої механізованої бригади передали чергову партію техніки, а саме: старлінки та квадрокоптери
*
Виконавчий комітет Тернопільської міської ради ухвалив рішення про надання одноразової грошової допомоги 49 військовослужбовцям на забезпечення спорядженням і технічними засобами
*
Глобальний фонд реформування сектору безпеки передав для потреб органів системи Міністерства внутрішніх справ України 1170 жіночих бронежилетів з балістичними пластинами
*
У Харкові пролунали серії вибухів
*
У населених пунктах, які віднесені до зони активних бойових дій на Донеччині наразі ще перебувають 2599 дітей
*
У 23 населених пунктах Донецької області, де оголошена примусова евакуація дітей разом з їхніми батьками або іншими законними представниками, наразі залишаються ще 4935 дітей
*
Від початку повномасштабного російського вторгнення із території Донецької області, підконтрольної українській владі, евакуювали 1,468 млн цивільних людей. В регіоні залишаються 399 тис. мешканців
*
Ворожу антену з ретранслятором уразили прикордонники «Помсти» з підрозділу РУБпАК «Фенікс» поблизу Кремінної на Луганщині й залишили ворога без зв'язку
*
Кількість поранених унаслідок російського авіаудару по Куп'янську збільшилася до 16, серед них – троє поліцейських
*
На фронті відбулося 182 бойових зіткнення, війська РФ продовжують тиск на Покровському напрямку
*
Протягом дня Сумщина зазнала 66 обстрілів, є поранені серед цивільного населення
*
Міністерство фінансів України заявило, що 97,38% власників єврооблігацій під час голосування 9 - 27 серпня 2024 року підтримали угоду про реструктуризацію, що перевищує необхідний поріг у дві третини голосів
*
Шмигаль - Реструктуризація державного боргу дозволить зекономити $11,4 мільярда на його обслуговуванні в найближчі три роки, що зміцнить державний бюджет і дасть змогу краще фінансувати оборон
*
Національний банк України створив управління моніторингу пов'язаних осіб для посилення нагляду за фінансовим ринком
*
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на повторні торги активи АТ «Банк «Фінанси та кредит», включаючи права вимоги за кредитами із заставою у вигляді фармацевтичного комплексу, стартова ціна лоту – 2,34 млрд грн
*
Вже до кінця цього року будівельники розпочнуть реконструкцію пункту пропуску "Шегині-Медика" на українсько-польському кордоні
*
АТ «Укрзалізниця» розпочало комплекс робіт із підготовки земельного полотна до укладення 22 кілометрів залізничної колії євростандарту на ділянці Чоп-Ужгород
*
З початку 2024 року 1 924 українські родини отримали кошти на оздоровлення 4,809 дітей за програмою "єОздоровлення", яка реалізується Міністерством соціальної політики України
*
У Миколаєві у 23 школах з 40, де заплановано відновити очне навчання, облаштували укриття
*
Іспанія передала Україні сім електрогенераторів загальною вартістю 360 тис. євро для подолання наслідків російських атак на критичну інфраструктуру України
*
У четвер, 29 серпня, з 15:00 до 22:00 застосовуватимуться по три черги у графіках погодинних відключень електроенергії, в інші години діятимуть дві черги
*
За попереднім прогнозом профільної корпорації, врожай українського винограду зменшиться на 30% порівняно з минулим роком
*
Міністерство культури та інформаційної політики та Укрвинпром підписали меморандум про співпрацю щодо збереження, забезпечення розвитку виноградарства та виноробства України як культурної спадщини
*
За даними Державної служби статистики, з січня по червень 2024 року в Україну було імпортовано 167,6 тис. легкових авто (вживаних та нових); це на третину більше, ніж за аналогічний період торік
*
На Паралімпіаді в Парижі Україну представлятимуть 140 атлетів
*
Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно двох підозрюваних у справі про розкрадання понад 88 млн гривень на реконструкції адміністративної будівлі Державної міграційної служби
*
Правоохоронцю з Дніпропетровщини, який незаконно збагатився на більш ніж 14 млн грн, загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 10 років
*
Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції України викрив працівника ДСНС Львівщини, який разом із двома своїми підлеглими на махінаціях із закупкою авто для рятувальників завдали державі збитків на майже 4,5 мільйона гривень
*
Служба безпеки України викрила ще двох колаборанток, які на початку повномасштабної війни проводили фейкові референдуми про приєднання до Росії на тимчасово захоплених територіях Харківської та Херсонської областей
*
Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо колишнього правоохоронця, який під час захоплення частини Херсонської області брав активну участь в організації незаконного референдуму щодо приєднання до РФ
*
СБУ оголосила підозру ще трьом проросійським агітаторам, серед них - колишній клірик УПЦ МП - нині блогер Сергій Комаров і вчителька київської школи
*
Організація «Репортери без кордонів» засудила вбивство російською ракетою журналіста агентства Reuters Раяна Еванса та закликали розслідувати цей злочин
*
Москва ввела персональні санкції проти 92 громадян США
Серед них – 14 журналістів з Wall Street Journal, 5 – з New York Times та 4 – з Washington Post
*
Самарську художницю звинуватили в держзраді
*
Дмитро Муратов попросив у Червоного Хреста допомоги Олексію Горінову
*
На Кримському мосту встановили систему ППО «Панцир»
*
Уряд засекретив статистику виробництва дизельного палива після вибуху на найбільшому НПЗ Росії
*
Гіркіна визнали схильним до втечі
*
Російських школярів на «Розмовах про важливе» навчатимуть справно платити податки та поважати депутатів Думи
*
Спалах лихоманки Західного Нілу охопив 22 російські регіони
*
Міністерство економіки оцінило зростання ВВП РФ у липні 3,4% р/р, з початку року - 4,4%
*
Зростання роздрібних продажів у РФ у липні сповільнилося до 6,1% річних
*
Зростання інвестицій у РФ у 2 кв 2024 р. сповільнилося до 8,3% річних
*
Виробництво легкових автомобілів у РФ за січень-липень 2024 р. зросло на 55,2% річних - Росстат
*
Зростання реальних зарплат у РФ у червні сповільнилося до 6,2% річних
*
Сальдований прибуток підприємств РФ у червні 2024 р. впав на 73,8% р/р, скоротившись на 5,8% за 1 півріччя
*
Витрати росіян на збори дітей до школи злетіли на 60% за два роки війни
*
Рубль дешевшає до юаня на Мосбіржі з урахуванням податкової підтримки, що вичерпалася
*
Місто, де розташована Курська АЕС, закриють для вільного в'їзду та оточать блокпостами
*
Дочок Кадирова спіймали на поїздках до Європи під чужим прізвищем
*
Розслідування DW: російські війська "полюють" на цивільних в Україні за допомогою дронів
*
Лукашенко виконує завдання Кремля створювати постійну загрозу на кордоні з Україною, – Павло Латушко
Лукашенко виконує кремлівські вказівки, створюючи постійну загрозу на кордоні з Україною, щоб Україна розташовувала частку своїх військ для убезпечення цієї ділянки кордону – вважає Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі
*
"Лукашенко роздягнеться до білизни, може навіть зніме труси, але він не направить свою армію в Україну" – Павло Латушко
*
Засудженого на 13 років позбавлення волі 60-річного політв'язня Руслана Нагаєва вивезли до тюремної лікарні при в'язниці №1 міста Верхньоуральська Челябінської області. Йому терміново потрібна операція - дружина
*
Кримського татарина Рустема Османова, якого росіяни незаконно засудили на 6 років за буцімто участь у батальйоні Челебіджихана, не випускають зі штрафного ізолятора, б’ють та не надають необхідну медичну допомогу через його українське громадянство
*
У Росії Другий Західний окружний військовий суд засудив інженера Артема Лозового до 18 років позбавлення волі за звинуваченнями в «держзраді, підготовці теракту та незаконному обігу вибухових речовин»
*
З’явилася інформація, що вірменський батальйон «арБат», який входить до складу окупаційної армії РФ, оголосив про набір «добровольців» з Індонезії
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім