"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Україна: веде слідство у справі про розстріл військами РФ трьох тих, хто здався в полон під Покровськом
Українські прокурори задокументували близько 130 000 військових злочинів, скоєних Росією з моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну
*
Генеральний прокурор Андрій Костін на зустрічі з послами країн «Групи семи» та європейськими партнерами обговорив підтримку і просування ініціатив у сфері правосуддя в Україні
*
Учасники парламентського саміту «Групи семи» закликали Китай чинити тиск на Росію, аби вона припинила військову агресію проти України
*
Кірбі: «Цей пакет допомоги є критично важливим для України»
Радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі дав інтерв'ю кореспондентові Російської служби «Голосу Америки» Михайлу Комадовському, в якому розповів про новий пакет військової допомоги Україні на суму 250 мільйонів доларів.
У новий пакет військової допомоги на суму 250 мільйонів доларів, оголошений раніше міністром оборони США Ллойдом Остіном, увійдуть засоби протиповітряної оборони, зокрема артилерійські боєприпаси, ракети HIMARS, бойові машини, а також патрульні катери, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі . Чиновник зазначив, що передане озброєння допоможе Україні «добуватися успіхів на полі бою».
«Сьогоднішній пакет є доказом нашої прихильності до забезпечення України всіма необхідними інструментами та можливостями, зброєю та тренінгами для деяких видів цієї зброї, щоб вони змогли продовжувати відбивати російську агресію та досягати успіху на полі бою», - заявив Кірбі в інтерв'ю кореспондентові Російської служби «Голосу Америки». » Михайлу Комадовському.
Радник з національної безпеки також прокоментував санкції, введені проти російської державної медіамережі RT за кампанію з надання впливу на вибори 2024 року. На думку Кірбі, загроза втручання Росії у вибори зараз «витонченіша», ніж у попередні виборчі цикли.
«Вони використовують штучний інтелект, в одному з випадків фінансують компанію, розташовану в США, у Теннессі, – сказав Кірбі. – Так що йдеться не тільки про російські боти, тролі та підроблені персони в соціальних мережах, хоча це теж частина справи, але вони стали набагато витонченішими».
На думку Кірбі, «немає жодних сумнівів» у тому, Путін намагається «посіяти розбрат» серед американців за допомогою дезінформації та пропаганди.
«Ми знаємо, що Путін робить усілякі згубні зусилля з метою втручання у наші вибори, і вони витонченіші, ніж у минулому, – заявив чиновник. – Ми дамо можливість слідчим виявляти факти в міру їх надходження та вживемо відповідних заходів».
*
Білий дім
Будь-яке постачання іранським режимом балістичних ракет до Росії означатиме різку ескалацію війни, розв’язаною нею проти України
*
Колишній віце-президент США Дік Чейні заявив, що голосуватиме за Камалу Гарріс
Дочка Діка Чейні, Ліз Чейні, також заявила, що буде підтримувати Харріс і демократа Коліна Оллреда, а не сенатора Теда Круза в Техасі.
*
Джорджія може відіграти ключову роль на виборах у США, і як кандидати ведуть там свої кампанії
Штат Джорджія є одним із небагатьох штатів, що можуть відіграти ключову роль на виборах 2024
*
США, серпень 2024 року: рівень безробіття знизився до 4,2%
Водночас зростання зайнятості в країні виявилося меншим, ніж очікувалося раніше
*
Боротьба за US Steel загострюється, і тепер її хоче придбати головний конкурент
US Steel погрожувала закрити свої заводи, якщо Байден заблокує продаж за кордон. Тепер у справу вступає Cleveland-Cliffs, яка пропонує купити активи US Steel.
*
Командувачі збройних сил США та Китаю обговорять запобігання конфліктам між двома країнами
Посол США в Китаї Ніколас Бернс висловив сподівання, що за цим будуть контакти вищого рівня
*
Сполучені Штати й Ірак досягли домовленості щодо виведення сил міжнародної коаліції на чолі зі США з території цієї близькосхідної країни
*
Хантер Байден визнав себе винним у порушенні податкового законодавства
Син президента США пояснив своє рішення бажанням позбавити свою сім'ю від нового болю та вторгнення у приватне життя
*
Суддя у Нью-Йорку відклав винесення вироку Трампу до закінчення виборів у США
Своє рішення Хуан Мерчан пояснив прагненням «уникнути необґрунтованих підозр у політичних мотивах»
*
Відтермінування вироку Трампу у справі про гроші за мовчання - це перемога для його кампанії - і його гаманця
Відтермінування вироку Трампу до трьох тижнів після виборів позбавляє Камалу Гарріс теми для розмови і захищає його ліцензії на продаж алкоголю в Нью-Джерсі.
*
Адвокати Трампа кажуть, що свідчення обвинувача про сексуальне насильство слід було відкинути, оскільки інцидент стався на борту літака
Дональд Трамп з'явився в суді в п'ятницю для виступу на апеляції у справі Е. Джин Керролл, яка визнала його відповідальним за сексуальне насильство і наклеп.
*
Трамп заявив про плани якнайменше використовувати санкції щодо Росії
*
Боротьба Кеннеді-молодшого за зняття з виборів спричиняє хаос у Північній Кароліні
Намагання Кеннеді викреслити його з виборчих бюлетенів, щоб підвищити шанси Дональда Трампа на перемогу, може суттєво затримати голосування поштою в Північній Кароліні.
*
Джей-Ді Венс залишається з Такером Карлсоном після того, як той взяв інтерв'ю у ревізіоніста Голокосту. І це не вперше.
Рішення Венса не засуджувати Карлсона свідчить про його ширший підхід до політики, в тому числі про готовність прийняти політичний маргінес.
*
Батька передбачуваного стрільця в школі Джорджії заарештували за звинуваченнями у вбивстві
Від рук стрільця загинули двоє учнів і два вчителі, ще дев'ятеро людей отримали поранення
*
У Торонто відкрився найбільший кінофестиваль Північної Америки
Організатори TIFF очікують на приїзд приблизно семисот акторів, режисерів, сценаристів і музикантів
*
Протести проти фільму, що "спотворює реалії війни Росії проти України", переносяться з Венеції до Торонто
*
Державне агентство України з питань кіно закликало організаторів Венеційського кінофестивалю виключити з програми фільм під назвою Russians at War, який є зразком завуальованої російської пропаганди
*
Новий міністр оборони Британії назвав допомогу Україні своїм пріоритетом
*
У Великій Британії інструктори зі Швеції в межах багатонаціональної операції «Інтерфлекс» готують українських військових до ведення бойових дій в урбанізованій місцевості
*
Олаф Шольц запевнив, що Німеччина залишається “найсильнішим прихильником України в Європі”
*
Новий спецпредставник США з відновлення України у європейському турі вирішуватиме українські питання
Заступник держсекретаря США Річард Верма, який змінює на посаді спецпредставника США з відновлення України Пенні Пріцкер, відвідує Київ у рамках візиту до Європи, що включає також Литву, Польщу, Словаччину й Австрію.
За інформацією відомства, практично в усіх зустрічах йтиметься саме про Україну, а також про посилення східного флангу НАТО.
В Україні заступник держсекретаря США з управління та ресурсів “підтвердить зобов’язання Сполучених Штатів підтримувати програму відновлення економічної стійкості України та її самозахист від триваючого вторгнення Росії”, йдеться у офіційному повідомленні Держдепу.
Також відомо, що посадовця супроводжуватимуть представники приватних компаній США.
Посолка США в Україні Бріджит Брінк зустріла делегацію у Києві.
"Заступник держсекретаря разом з представниками приватного сектору прибули, щоб обговорити підтримку економічного відновлення України з боку США", – написала вона у мережі Х.
У Польщі Верма також спілкуватиметься з урядовцями та керівниками приватного сектору на підтримку економічного відновлення України.
Під час свого візиту до Словаччини він зосередиться на розвитку стратегічного партнерства та спільних цілей, таких як посилення східного флангу НАТО.
В Австрії зустрінеться з представниками держав-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі, щоб обговорити питання, пов’язані з відновленням України.
Посадовець також зустрінеться з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі, щоб обговорити діяльність МАГАТЕ в Україні.
У Литві під час візиту 4-5 вересня Верма вже підписав Рамкову конвенцію про штучний інтелект (ШІ) та права людини, демократію та верховенство права в рамках Ради Європи.
Річард Верма був послом США в Індії за адміністрації президента Обами (у 2015-2017 роках). Коментуючи вторгнення Росії в Україну, він наголосив на значному насильстві в цій війні і згадав про вбивства дітей.
“Світова спільнота мусить протистояти подібним атакам і вторгненням, нападам на цивільне населення, вбивствам дітей у лікарнях”, – сказав Річард Верма.
*
Євросоюз - Атака Росії на Київську ГЕС та її руйнування може становити воєнний злочин
*
Запровадження Україною санкцій проти найбільшого російського експортера нафти – компанії "Лукойл" - не вплинуло на стабільність енергоринку ЄС, натомість Угорщина втратила можливість купувати російську нафту за нижчими від ринкових цінами
*
Остін - Контактна група з питань оборони України від лютого 2022 року забезпечила Києву допомогу у сфері безпеки й оборони на понад 106 мільярдів доларів
*
Глава Пентагону: Україна має свою далекобійну зброю, більш далекобійну ніж ATACMS
На черговій зустрічі в Рамштайні міністр оборони США заявив, що використання американської зброї для завдання дальніх ударів по території Росії не переламає хід війни на користь України
*
Остін - про удари вглиб Росії: Лише один вид зброї не може бути вирішальним у війні
Міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що Україна має достатньо серйозні власні можливості для ураження цілей у Росії, міжнародна коаліція продовжить забезпечувати ЗСУ всім необхідним для захисту власної території
*
Міністр оборони США Ллойд Остін переконаний, що війна Росії проти України зрештою завершиться шляхом переговорів, однак коли це може статися, наразі важко спрогнозувати
*
Генерал Браун - Союзники та партнери мають докласти допомогти Україні у розбудові військової промисловості
*
Україна повинна мати можливість використовувати надану зброю для ураження цілей в Росії, на цьому наполягають майже 60 депутатів Європейського парламенту
*
Остін: українська операція в Курській області спрямована на перехоплення ініціативи
На нараді в Рамштайні президент України знову закликав союзників дозволити Києву використати зброю дальньої дії для ударів по території РФ, не звертаючи уваги на встановлені Москвою червоні лінії.
*
РФ обстріляла ракетами Павлоград: 1 загинув; серед 64 поранених – троє дітей
Місцева влада повідомляє про пожежі в місті
*
План перемоги України не обговорювали – так очільник Пентагону Ллойд Остін відповів на питання під час пресконференції у рамках зустрічі Міжнародної контактної групи “Рамштайн” з допомоги України.
Журналісти запитували про “План перемоги”, який президент України має намір представити вже цього місяця президенту США Джо Байдену та кандидатам у президенти.
“Ми вважаємо, що перемога є досяжною. Думаю, що ця війна може дуже швидко закінчитися, якщо Путін, котрий і розпочав війну, ухвалить правильне рішення”, – сказав Остін.
Щодо “абсолютної перемоги”, то необхідно розуміти, “як її визначити”, додав Остін. Він також наголосив: Україна хоче захистити свою суверенну територію і союзники повинні допомогти це зробити.
“Конфлікт буде вирішено за столом перемовин, але важко прогнозувати, коли це станеться, – каже Остін. – Будемо працювати над тим, щоб Україна була у найкращій позиції, коли і якщо цей день настане у майбутньому”.
Ллойд Остін також додав, що союзники з 50 країн допомагають Україні чинити спротив наступу Росії на Покровськ.
Стосовно дозволу на удари вглиб Росії, міністр оборони США наголосив: “Я не вважаю, що якийсь один вид озброєння матиме вирішальне значення, я на цьому наполягаю. Україна має досить значний власний потенціал для ураження цілей, які знаходяться далеко за межами радіусу дії ATACMS, або навіть Storm Shadow, якщо на те пішло".
Остін нагадав, що Росія перемістила свої літаки з КАБами за межі радіусу дії ATACMS.
У найближчому майбутньому, сказав Остін, союзники зосереджуються на тому, щоб допомогти українцям бути більш ефективними у захисті своєї суверенної території:
"Ми надаємо броньовані машини, зброю для підтримки на передовій, а також засоби ППО, щоб захистити українських цивільних та електромережу від російських атак".
Остін додав, що Кремль продовжує націлюватися на українські міста і висловив вдячність союзникам напередодні третьої зими війни.
"Ми підтримуємо Україну 2,5 роки і не можемо зупинитися зараз", – сказав Остін.
Він також висловив сподівання, що Україна розбудує власну виробничу базу з можливостями співробітництва з союзниками:
"Поряд з нашою непорушною відданістю Україною це стане посланням авторитарним країнам про те, що вони не зруйнують нас”.
З лютого 2022 року коаліція виділила Україні понад 106 мільярдів доларів на безпекову допомогу. "У відсотковому відношенні до ВВП дюжина наших союзників надають більше для оборони України ніж Сполучені Штати, – зауважив Ллойд Остін. – Сполучені Штати пишаються тим, що виконують свою роль. З моменту засідання цієї контактної групи в червні Сполучені Штати виділили понад 4 мільярди доларів на нову безпекову допомогу Україні".
Він також пообіцяв, що союзники продовжать зосереджуватися на пріоритетних потребах України у потужностях.
Новий пакет допомоги
6 вересня президент США Джо Байден оголосив новий пакет допомоги для України на 250 мільйонів доларів.
Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про додаткову безпекову допомогу Україні. Новий пакет на суму 250 мільйонів доларів має на меті задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони.
Це 65-й транш допомоги, наданий адміністрацією Байдена з запасів Міністерства оборони для України з серпня 2021 року. До нього увійшли ракети ППО, боєприпаси для реактивних систем і артилерії, бронетехніка і протитанкова зброя.
Можливості цього пакету включають зокрема ракети RIM-7 і Stinger, боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності HIMARS, артилерійські боєприпаси калібру 155 мм та 105 мм, протитанкові системи Javelin і AT-4, бойові машини піхоти Bradley, бронетранспортери M113, транспортні засоби із захистом від засідки MRAP, боєприпаси до стрілецької зброї та гранати, патрульні катери, морське навчальне обладнання, підривне обладнання, боєприпаси та інше.
*
Прикордонники затримали групу чоловіків, які збиралися перетнути кордон з Білоруссю на замінованій місцевості
*
Під час повітряної тривоги у Хмельницькій області було чутно вибухи
*
Під час атаки ворожих ударних дронів у Київській області працюють сили протиповітряної оборони
*
У Краснопіллі Сумської області кількість постраждалих унаслідок авіаудару, якого війська РФ завдали 6 вересня, зросла до шести осіб
*
Литва підтвердила виділення Україні 10 мільйонів євро на закупівлю ракет-дронів «Паляниця» вітчизняної розробки
*
Франція має намір використати частину з 1,4 млрд євро, які є відсотками від конфіскованих у ЄС російських активів, на фінансування закупівель військової техніки для України
*
Упродовж п'ятниці, 6 вересня, на фронті сталося 165 бойових зіткнень Сил оборони України з російськими загарбниками, найбільше - на Покровському та Курахівському напрямках
*
У Міністерстві оборони кодифікували та допустили до постачання для Збройних сил України вітчизняний безпілотний логістично-евакуаційний транспортер FOXTAC
*
Міністр оборони Рустем Умєров обговорив з міністрами оборони Данії, Норвегії, Нідерландів, Латвії, Литви та Естонії нові можливості для спільного виробництва української зброї
*
Іспанія оголосила про надання Україні батареї системи протиповітряної оборони HAWK
*
Нідерланди передають технічне обладнання та матеріали для українських F-16, а також ракети «повітря-повітря» для захисту українського повітряного простору
*
Прикордонники Краматорського загону знищили на Вовчанському напрямку фронту польовий склад боєприпасів і приховані позиції російських військ
*
Кабінет міністрів спростив процедуру оформлення документів для виробників вибухових речовин та детонаторів
*
Бійці 15-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України “Кара-Даг” на Покровському напрямку затрофеїли російський танк Т-72
*
На тимчасово окупованій території Луганської області між хімкомбінатом «Зоря» в Рубіжному і селом Кудряшівка шостий день горить сосновий ліс
*
Вогнеборці локалізували масштабну лісову пожежу, що виникла на території Національного природного парку «Святі гори» Донецької області і перекинулася на Харківську область
*
Заступник держсекретаря США Річард Верма як в. о. спеціального представника США з питань економічного відновлення України дотримуватиметься моделі, яку запровадила його попередниця Пенні Пріцкер
*
Заступник держсекретаря США, в.о спеціального представника США з питань економічного відновлення України Річард Верма наголосив на важливості для інвесторів незалежності корпоративного управління
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із заступником держсекретаря США, в.о спеціального представника США з питань економічного відновлення України Річардом Вермою захист енергетичної інфраструктури
*
Міжнародне агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) цього тижня підписало угоду з Францією та НАЕК "Енергоатом" щодо підтримки українських атомних електростанцій
*
Єврокомісія надає Україні 40 мільйонів євро на енергетику, ремонти, опалення та житло
*
У липні 2024 року промислова інфляція в Україні прискорилася до 33,3% у річному вимірі порівняно з 26,7% у червні
*
У липні 2024 року споживча інфляція в Україні прискорилася до 5,4% у річному вимірі порівняно з 4,8% у червні
*
Упродовж року роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів до Національного агентства з питань запобігання корупції надійшло 3,8 тис. звернень про корупцію
*
Уряд затвердив Порядок подання заяви про відбір зразків рослин роду коноплі для лабораторних досліджень
*
Президент України під час пресконференції з прем'єром Ірландії назвав зміни в уряді "перезавантаженням" і пояснив їх потребою в "новій енергії"
*
Кабінет міністрів ухвалив створити в закладах освіти матеріально-технічну базу для навчання діям у надзвичайних ситуаціях
*
У Кропивницькому затримали двох агентів російських спецслужб, які стежили за військовими та енергетичними об'єктами для коригування ракетних ударів
*
Печерський районний суд Києва продовжив народному депутату від «ОПЗЖ» Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 4 листопада поточного року
*
Українсько-латвійський дует Людмила Кіченок - Олена Остапенко став переможцем заключного у сезоні турніру серії Grand Slam - Відкритого чемпіонату США з тенісу у Нью-Йорку
*
Не час "вітати Росію з відкритими обіймами". У Конгресі США коментують місію МВФ до Москви
*
Міністерство оборони Південної Кореї повідомило про розгортання інтегрованої системи боротьби з безпілотниками КНДР
*
Іран поставив Росії балістичні ракети
*
МЗС Киргизстану в п'ятницю підтвердило виключення ісламістського руху «Талібан» зі списку заборонених у країні організацій
*
Літак, що прямував з Індії до Німеччини, здійснив аварійну посадку в аеропорту Ерзурума в Туреччині через загрозу бомби на борту
*
Найбільші китайські держбанки почали різко скорочувати бізнес у Росії. Державні банки Китаю скорочують бізнес у Росії з огляду на проблеми з платежами, які вже охопили близько 80% двосторонньої торгівлі
*
Ремонт китайських авто в Росії затягнеться на півроку
*
Штати в ОБСЄ - Через санкції Росія платить величезну надбавку до ціни на імпорт товарів, необхідних для ведення війни проти України, у тому числі понад 60% надбавку на багато товарів з Китаю
*
Влада РФ погіршила очікування з видобутку та експорту нафти, підвищивши прогноз цін
*
РФ підвищує основні економічні прогнози, розплатиться інфляцією
*
CNN: Росія може готувати диверсії проти міжнародних підводних комунікацій
Телекомпанія повідомляє, що розробка диверсійних операцій здійснюється через Головне управління глибоководних досліджень (ГУДІ) Міністерства оборони Росії
*
«Чорнобиль видасться розминкою». Глава «Росатому» спрогнозував найбільшу ядерну катастрофу у разі удару по Курській АЕС
*
Глава Фонду відкритих технологій: ми бачимо вибухове зростання попиту на VPN у Росії та Ірані
Адміністрація США закликала IT-гігантів допомогти користувачам із країн з авторитарними режимами в обході інтернет-цензури
*
Telegram видалив функцію «Люди поряд»
*
У Москві проти члена виборчої комісії порушили кримінальну справу через українські пісні
*
У Кремлі збрехали про причину санкцій США проти російських державних ЗМІ
*
Колишня солістка Маріїнського театру та ексдепутат Держдуми Марія Максакова-Ігенбергс стала в Росії підозрюваною у кримінальній справі, приводом для якої став її заклик жертвувати гроші української армії
*
Мешканці окупованих районів Курської області попросили Путіна створити «зелений коридор» для вивезення мирних громадян
*
Лідер башкирського національного руху пояснив, як у регіонах РФ вербують солдатів
У російській республіці Башкортостан, яка лідирує за кількістю добровольців, загиблих на війні в Україні, чиновники - аби уникнути кримінального переслідування - докладають надзусиль, вербуючи солдатів на фронт
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім