"ЯКІ АКТИВИ ЗАРАЗ КУПУВАТИ?" - Александр Гончаров

"ЯКІ АКТИВИ ЗАРАЗ КУПУВАТИ?" - Александр Гончаров

Акції, депозити, валюту, облігації, нерухомість, золото або… Великі капітали йдуть у крипту, золото і ніби втрачають довіру до традиційної грошової системи. Вчора вартість золота оновила історичний рекорд, піднявшись вище 2570 дол США за тройську унцію, оскільки дані щодо Сполучених Штатів зміцнюють шанси ФРС на зниження ставки. Плюс міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило прогноз цін на золото до 2027 року.

І з початку цього 2024 року кількість власників криптовалют у всьому світі зросла на 6,4% - до 617 млн осіб. Ну, і аналітики британського банку «Standard Chartered» прогнозують, що BTC може зрости до 125 тис дол США до кінця цього року, якщо Трамп стане президентом, і до 75 тис дол США, якщо Харріс (тобто Біткоїн в обох випадках зросте).

Все це ще одне свідчення деградації якості функціонування традиційних фінансів у світі. Плюс до цього в Україні ймовірність обвалу гривні більш ніж реальна, особливо якщо Кабмін та Рада вирішать піти на такий крок задля підтримки держбюджету.

Словом, для захисту своїх активів у такій ситуації варто замислитись про включення в портфель золота та крипти. Тим більше, що багато хто вважає золото однією з найнадійніших інвестицій. Адже, на відміну від акцій чи валют, золото ніколи не знеціниться нанівець. Воно зберігає свою вартість навіть у періоди глобальних потрясінь. Хоча треба визнати, ціни на золото, як і на інші метали, схильні до сильних коливань.

Тож чи варто включати золото у свій інвестиційний портфель? Безперечно. Але треба пам'ятати про важливість диверсифікації. Вкладати усі вільні кошти в золото — ризикований крок. Метали швидше за все слід розглядати як довгострокову страховку від великих втрат.