Російська промисловість тотально провалила імпортозаміщення програмного забезпечення

Російська промисловість тотально провалила імпортозаміщення програмного забезпечення

Російські підприємства металургійної та хімічної промисловості, а також паливно-енергетичного комплексу досі реалізують понад 98% проектів на іноземному софті. При цьому близько 80% з них використовують IT-рішення німецької Siemens, а 18%, що залишилися, — інші зарубіжні продукти.

Після виходу з росії Siemens, французької Schneider Electric, японської Yokogawa та американських Honeywell та Emerson при Мінпромторгу було створено робочу групу для імпортозаміщення іноземних рішень. Розробкою повинні були зайнятися “Сєвєрсталь”, “Газпром нафта”, “Транснафта”, “Єврохім”, “Росатом” та ін.

Згідно з затвердженим у Мінпромторгу рф планом, вже до кінця 2024 року компанії мали випробовувати прототипи компонентів для локальних систем управління. Однак, як показало опитування «Сєвєрсталі», лише 10% компаній визначилися зі стратегією імпортозаміщення, близько 60% все ще у пошуку.

За оцінкою J’son & Partners Consulting, до вторгнення росії в Україну в 2022 році ступінь залежності від західних програмних рішень в електроенергетиці становив 30–50%, у транспортуванні нафти — 30%, у хімії, нафтопереробці, целюлозно-паперовому виробництві — від 8 до 97%, у металургії – 90%.