"МІНСЬК" І ЯКИЙСЬ ДУРАЧОК

"МІНСЬК" І ЯКИЙСЬ ДУРАЧОК

▪️Метою переговорів у Мінську було припинення ескалації на Донбасі, - Оланд

▪️Мінські угоди дали Україні час на підготовку до вторгнення РФ, - Меркель

▪️Сенс (мінських угод) був лише в тому, щоб накачати Україну зброєю і підготувати до бойових дій. Судячи з усього, ми пізно зорієнтувалися, чесно кажучи. Може, і раніше все це треба було починати”, – Путін.

▪️Мінські угоди були пасткою, яка дала Росії змогу підготуватися до війни, - Зеленський

Західні лідери під час мінських перемовин змогли переконатися у залежності лідерів озброєних сепаратистів від Росії.

Екс-президент Франції Франсуа Олланд, який неодноразово брав участь у спробах врегулювання конфлікту між Росією та Україною, опублікував книгу спогадів "Уроки влади".

Один з розділів цієї книги - "Ніч у Мінську" - присвячений укладанню у лютому 2015 року "угоди Мінськ-2", яка мала зупинити військове протистояння на Донбасі.

Цієї угоди Петро Порошенко та Володимир Путін досягли внаслідок тривалих перемовин за посередництва Франсуа Олланда та німецького канцлера Ангели Меркель.

Французький екс-президент відкриває лаштунки цієї зустрічі та дає свою оцінку Володимиру Путіну та планам Росії щодо України.

Зустріч у Мінську розпочалася увечері 11 лютого 2015 року на тлі боїв за Дебальцеве, в яких гинули десятки українських військових.

Франсуа Олланд пише, що зустріч тривала довго без якогось результату, відсутність якого, на думку французького президента і була метою Росії. "Я швидко зрозумів, що Путін хотів виграти час і відкласти припинення вогню на максимально можливий час, аби дозволити сепаратистам оточити українську армію і завоювати додаткові позиції", - згадує він.

"Наміри Володимира Путіна були зрозумілі. Він хотів зберегти свій вплив на російськомовні регіони і ослабити максимально проєвропейську владу в Києві", - вважає французький екс-президент.

Про погрози Путіна

Франсуа Олланд розповідає, що під час перемовин російський президент почав погрожувати Петру Порошенку.

"Багато разів Порошенко та Путін підвищували голос один на одного. Останній раптово рознервувався та пригрозив просто та повністю розчавити війська свого співрозмовника. Це виглядало визнанням наявності його військ (російської армії) на сході України. Він миттєво взяв себе у руки", - згадує французький екс-президент.

"Порошенко залишався непохитним щодо суверенітету своєї країни, у той час як Путін захищав необхідну автономію двох регіонів і намагався відкласти закінчення боїв на три тижні. Він був таким негнучким, що заперечував прямий контакт з лідерами сепаратистів, і під приводом того, що не може вирішувати за них, домагався, щоб з ними попередньо проконсультувалися", - додає він.

Під час перемовин, що тривали цілу ніч, лідери Франції та Німеччини пригрозили президенту Росії новою порцією санкцій, але Путін "зробив такий вираз обличчя, наче його це не обходить" і погодився на угоду в останній момент за умови відкладення припинення вогню на 4 дні.

Про умови угоди

Франсуа Олланд згадує, що на зустрічі були погоджені відведення тяжкого озброєння та обмін полоненими, а також кілька пунктів, що стосувалися статусу східних регіонів.

"Автономія регіонів закріплена, перегляд конституції дозволить ухвалення нового закону про вибори Києвом, який знову контролюватиме свій кордон з Росією, поряд з демілітаризованою зоною", - наголошує він.

Після цього Путін несподівано заявив, що йому треба проконсультуватися з лідерами сепаратистів, які начебто теж знаходилися у Мінську, і пішов із зали. "Пізніше ми дізнаємося, що сепаратисти відхилили угоду", - згадує Олланд.

Біля 9-ї ранку Франсуа Олланду та Ангелі Меркель, які вже мали вирушати у Брюссель на засідання Європейської ради, увірвався терпець, і вони почали вимагати остаточної зустрічі з російським президентом. Виявилося, що протягом двох годин, що минули, він відпочивав у великому кабінеті з ліжком. "Він знову з'являється і має більш свіжий, ніж ми, вигляд", - пише екс-президент.

Після цього лідери Франції та Німеччини говорили з Путіним, за спогадами Олланда, дуже жорстко. "Різким тоном Ангела Меркель попередила Путіна, що Росія надовго залишиться ізольованою. Він хотів ще виграти час. Але без сумніву, він думав, що угода дозволить йому знайти належне місце серед великих держав та перевести подих", - згадує пан Олланд.

Після цього переговори продовжилися вчотирьох, Франсуа Олланд запропонував компроміс щодо вступу у дію угоди про припинення вогню і Путін після телефонної розмови повідомив, що лідери сепаратистів погодилися з умовами.

"Гіршому вдалося запобігти", - підсумовує колишній президент Франції.

Про плани Росії щодо України

На зустрічі у Мінську Путін переконував французького президента, що не бажає розділу України, а лише хоче захистити російськомовних.

❗️Натомість Франсуа Олланд зробив такий висновок:

"Насправді, його мета - послабити владу у Києві зі сподіванням пізніше привести нову команду, більш зручну для Росії та таку, яка б не бажала зближення з Європою.

Він особливо хоче перешкодити вступу України до НАТО. Володимир Путін бажає відновити зону впливу, яка була в радянської імперії. Путін хоче навколо своєї країни захисну зону слухняних держав. Його тактика полягає в тому, щоб роздмухувати конфлікти його друзів з його супротивниками, потім їх заморожувати".

Французький екс-президент нагадує, що всі країни, які стали жертвами такої тактики - Україна, Грузія, Молдова та Азербайджан залишаються незалежними, але послабленими.

Мінські угоди дали Україні час на підготовку до вторгнення РФ – Меркель

“Україна використала цей період для того, щоб стати сильніше, що ми бачимо сьогодні. Країна 2014–15 року – це не та країна, яка є сьогодні. І я сумніваюся, що НАТО тоді могло б зробити багато, щоб допомогти Україні, як це відбувається сьогодні”, – заявила вона в інтерв’ю італійській газеті Corriere della Serra.

У Росії після заяви Меркель сталася чергова істерика. Пропагандисти з пулу так званих “воєнкорів” та політики з Держдуми заявили, що Захід обдурив Росію і дав можливість Україні наростити свої військові спроможності.

Путін та Лукашенко раніше також емоційно зреагували на заяви Меркель. Очільник кремля заявив, що ця заява стала для нього “абсолютно несподіваною” та “тою, що розчаровує”.

“Я завжди виходив з того, що керівництво Федеративної республіки Німеччина поводиться з нами щиро”, – заявив він.

Путін додав, що все це говорить про те, що ідея вторгнення в Україну була правильною, й можливо, слід було робити це ще раніше.

“Я розраховував, що інші учасники цього процесу (мінських перемовин) були щирі з нами. Виявляється, вони теж нас обманювали. Сенс був лише в тому, щоб накачати Україну зброєю і підготувати до бойових дій. Судячи з усього, ми пізно зорієнтувалися, чесно кажучи. Може, і раніше все це треба було починати”, – заявив Путін.

Олександр Лукашенко заяву Меркель назвав “огидною”.

“Дрібно, гидко, вона хоче бути у тренді”, – прокоментував він інтерв’ю.

Як повідомляв “Прямий”, президент Франції у 2012-2017 роках Франсуа Олланд в інтерв’ю виданню The Kyiv Independent заявив, що Мінські домовленості дали Україні необхідний час для зміцнення ЗСУ, і це зламало плани Путіна на перемогу у 2022 році. Він також зазначив, що “Мінськ” не дав змоги Путіну розширити тимчасово окуповані території на Донбасі.

Зазначимо, під час зустрічі з російськими журналістами у грудні Путін пошкодував, що не розпочав повномасштабне вторгнення в Україну раніше.

Мінські угоди були пасткою, яка дала Росії змогу підготуватися до війни, - Зеленський

Мінські угоди були пасткою, яка дала росії змогу підготуватися до війни, а нам до шашликів на Майскіє.

Пасткою мінські угоди зробив ти, погодившись імплементувати в них формулу Штайнмайєра.

Дивись краще на свою Стамбульську капітуляцію.

◾️

Якщо "Мінські угоди" були пасткою, заморозкою, і дозволили росії підготуватись до війни - то чим тоді були "розведення" військ, розмінування, зупинка ракетної програми і прискорене шатлопусківництво на Чонгарі?

Це таким був план замість "Мінських" - віддати Азовське море, коридор в Крим, половину населення зробити біженцями, і тримати мобілізованих в армії роками без терміну служби?

Нормально так "розморозили".

• • •

ВВС, Прямий, Mason Lemberg, Валерій Прозапас