Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.06.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.06.2022

1. ВВП росії у квітні знизився на 3% у річному вираженні після зростання на 1,6% у березні, повідомили у Мінекономрозвитку.

2. Країни ЄС разом з Великою Британією мають намір запровадити заборону страхування танкерів, що перевозять російську нафту, в рамках 6 пакету санкцій.

- Це обмеження позбавить росію доступу до життєво важливого страхового ринку, «серця» індустрії морського страхування Lloyd's of London та різко обмежить її можливості щодо експорту сирої нафти.

- Із незастрахованими судами не співпрацюватиме жодна велика компанія.

3. Деякі члени ОПЕК вивчають ідею припинення участі росії в угоді з видобутку нафти.

- Це означає, що російську нафту на світовому ринку можуть замістити Саудівська Аравія, ОАЕ та інші виробники.

- росія є одним з трьох найбільших виробників нафти в світі, минулого року вона домовилася з ОПЕК та ще дев'ятьма країнами про щомісячне збільшення обсягів видобутку.

- Але через європейське ембарго видобуток в рф впаде приблизно на 8% в цьому році.

4. Сервіс для графічного дизайну Canva відключив доступ користувачів з росії.

5. Ізраїльський сервіс таксі Gett припинить підтримку та забезпечення роботи мобільного додатку для російських водіїв з 1 червня.

6. У росії під загрозою скорочення опинилися IT-шники. За останній місяць 60 IT-компаній у РФ звільнили понад 16 тисяч співробітників.

- А ті, хто не звільняв персонал, масово заморозили всі свої великі проекти.

- Причина в тому, що багато засновників компаній та інвесторів почали готуватися до економічного спаду.

7. У росії асортимент побутової хімії в роздріб скоротився в березні-квітні цього року майже на 23% до аналогічного періоду.

- Низка компаній більше не можуть постачати до рф свої товари, а хтось скоротив асортимент через труднощі з сировиною та упаковкою, деякі товари відсутні на полицях, бо самі споживачі розкупили їх ще на початку березня, коли робили запаси.  

8. Cукупні статки найбагатших бізнесменів рф впали з початку року на $41,4 млрд. Найбільше втратив співвласник "Новатека" та "Сібура" Геннадій Тимченко.

9. У росії перестали працювати найбільші порносайти - XVIDEOS та XNXX. У реєстрі Роскомнагляду таких порталів немає, однак користувачі відзначають, що сайти недоступні у найбільших операторів навіть через VPN. Росіяни лишилися без останньої розваги.