"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Росія не зможе підкорити Україну, – представник США в ООН
З початку повномасштабного вторгнення Росія запустила по Україні понад 9 тисяч 600 ракет, майже 14 тисяч ударних безпілотників та понад 33 тисячі керованих авіаційних бомб. Лише на атаку 26 серпня Росія витратила мільярд і триста мільйонів доларів.
*
Україна закликала Монголію заарештувати Путіна відповідно до ордера МКС
Президент України 24 серпня підписав закон про ратифікацію Україною Римського статуту, тобто про приєднання її до юрисдикції МКС. РФ вийшла з Римського статуту 2016 року. 3 вересня Путін прибуде в Монголію з офіційним візитом
*
Верховний суд Бразилії наказав «негайно призупинити» роботу платформи Х Ілона Маска
Суддя Верховного суду Бразилії вимагав термінового призначення в країні офіційного представника Х, після чого тимчасово заборонив колишній платформі Twitter працювати, а місцевим користувачам погрожував високими штрафами
*
ВООЗ: Ізраїль погодився на гуманітарні паузи в Газі для вакцинації від поліомієліту
У палестинському анклаві було підтверджено перший випадок захворювання за чверть століття
*
Гуманітарна організація зі США повідомила про загибель 4-х людей в її гуманітарному конвої в Газі
*
Японські автовиробники, які багато років працюють у Китаї, на тлі зростання конкуренції з китайськими брендами електрокарів, повідомили про падіння липневих продажів на ринках Китаю і Таїланду
*
Україна бере участь у 39-му Всесвітньому конгресі Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY), який розпочав роботу в італійському Трієсті та присвячений дитячій книзі
*
"I'm fine:)": українці вразили фестиваль Burning Man скульптурою з фронтових дорожніх знаків
На фестивалі Burning Man 2024 у пустелі Блек-Рок у США українська група встановила величезний напис "I'm fine:)". Подивіться, як реагують відвідувачі.
*
Камала Гарріс: «Мої принципи не змінилися»
Кандидатка на пост президента від демократів дала інтерв'ю CNN
Кандидатка на пост президента від демократів дала інтерв'ю CNN
Камала Гарріс дала своє перше інтерв'ю великій новинній організації після отримання номінації на пост президента від Демократичної партії. Під час інтерв'ю вона, зокрема, обіцяла в разі обрання посилити підхід до проблеми імміграції. Крім того, вона заявила, що не стане відмовлятися від поставок зброї Ізраїлю.
Розмовляючи з ведучою CNN Даною Беш, Гарріс прагнула до того, щоб аудиторія отримала уявлення про її позиції з найважливіших політичних питань напередодні виборів, які відбудуться 5 листопада.
Кандидатка у президенти заявила, що домагатиметься ухвалення всеосяжного закону про кордон, який посилить процедуру імміграції у США, і присягнулася «забезпечити дотримання наших законів» щодо порушників кордону.
«У нас є закони, яких потрібно дотримуватися і застосовувати; ці закони стосуються людей, які незаконно перетинають наш кордон», - сказала Гарріс. Вона наголосила, що такі особи мають стикатися з наслідками своїх дій.
Гарріс висловила прихильність політиці президента Джо Байдена, що передбачає тверду підтримку Ізраїлю. Вона відкинула заклики деяких членів Демократичної партії про перегляд питання про постачання зброї цій країні на тлі конфлікту в Газі, що призводить до значних жертв серед палестинців. Гарріс наголосила, що виступає за «сильний Ізраїль», наголосивши водночас на необхідності укласти угоду про припинення вогню в Газі та домогтися її виконання.
«Якщо віцепрезидентка зацікавлена в припиненні вогню, то вона має підтримати і негайне припинення обстрілів», - сказав у зв'язку з цим Аббас Алавіє, один із засновників руху “Неприхильні”, що критикує політику Байдена.
Гарріс, до якої приєднався її кандидат у віцепрезиденти, губернатор Міннесоти Тім Волз, також заявила, що в разі перемоги на виборах вона хотіла б включити до свого кабінету республіканця.
«Важливо, щоб, коли ухвалюють найважливіші рішення, за столом сиділи люди з різними поглядами і досвідом - сказала вона. - Мені здається, що для американської громадськості було б корисно, щоб у моєму кабінеті був представник Республіканської партії».
Відтоді, як Гарріс була затверджена кандидатом у президенти від Демократичної партії, її популярність, судячи з опитувань громадської думки, різко зросла; її передвиборчий штаб зібрав пожертви в розмірі сотень мільйонів доларів.
Згідно з опублікованими в четвер результатами опитування Reuters/Ipsos, на підтримку Гарріс висловилися 45% опитаних; Трампа підтримав 41%. Опитування свідчить і про те, що Гарріс збільшує свою перевагу порівняно з Трампом значною мірою завдяки підтримці жінок і латиноамериканців.
Під час телеінтерв'ю Гарріс відстоювала правильність заходів, яких вживає Білий дім у боротьбі з інфляцією. Вона зазначила, що нинішня адміністрація успадкувала зруйновану пандемією економіку, керуючи якою, Трамп, за її словами, припускався помилок. Вона підкреслила, що було виконано велику роботу зі зниження цін, але що ціни в країні «все ще занадто високі».
Професор Техаського університету в Остіні Джеремі Сурі зазначає, що в інтерв'ю Гарріс виступила як «творець консенсусу», але що їй слід було дати «конкретніші та більш конкретні відповіді» щодо того, що вона має намір зробити в перший день свого президентства.
Коли Гарріс поставили запитання про зміни в її політиці, вона сказала: «Мої принципи не змінилися».
Гарріс критично висловилася з приводу нещодавно поставленого Трампом запитання про те, чи є вона афроамериканкою. «Усе той самий старий, обридлий сценарій, - сказала вона. - Наступне запитання, будь ласка».
Трамп на сайті Truth Social відреагував на інтерв'ю. «Я з нетерпінням чекаю дебатів із товаришем Камалою Гарріс і викриття її шахрайства», - заявив він.
Нагадаємо, що, всупереч дійсності, Трамп нерідко називає Гарріс марксисткою.
Хоча в період передвиборчої кампанії Гарріс часто відповідала на запитання журналістів і давала інтерв'ю на TikTok, їй поки що не доводилося в новій ролі розмовляти з представниками великих новинних організацій.
*
4 найкращі стратегії, які використовує Камала Гарріс, коли її перебивають, за словами професійного оратора
Віце-президент Камала Гарріс - майстер відновлення контролю над розмовою після того, як її перервали. Ось чотири поради, яких варто повчитися у неї.
*
5 висновків з першого спільного інтерв'ю Камали Гарріс і Тіма Волза з моменту запуску їхньої передвиборчої кампанії
Камала Гарріс і Тім Волз дали спільне інтерв'ю в четвер - перше з тих пір, як Джо Байден вийшов з перегонів.
*
Пентагон задіють у захисті кандидатів у президенти
Міністерство оборони надасть Секретній службі США підтримку в захисті кандидатів на пост президента і віцепрезидента напередодні листопадових виборів
*
Дональд Трамп розкритикував Марка Цукерберга у своїй майбутній книзі. Він давно ворогує з генеральним директором Meta.
Трамп погрожував посадити Марка Цукерберга до в'язниці, якщо його переоберуть. Як ми до цього дійшли? Його ворожнеча із співзасновником Facebook триває вже багато років.
*
Табір Трампа подвоює зусилля щодо безладу в Арлінгтоні і вступає в бійку з армією
Армія виступила із заявою на захист чиновника кладовища, який намагався перешкодити співробітникам передвиборчого штабу Трампа проводити зйомки на 60-му кладовищі в Арлінгтоні.
*
Міністри оборони США та України обговорили майбутню зустріч у Рамштайні
Керівники військових відомств двох країн обговорили пріоритети американської допомоги у сфері безпеки України, а також майбутню зустріч Контактної групи щодо України в Рамштайні
*
"Мунфіша і Джуса ніколи не забудуть", – колишній конгресмен Адам Кінзінґер
Колишній конгресмен Адам Кінзінґер був одним з перших у Конгресі США, хто закликав надати Україні F-16. Він зустрічався з українськими пілотами Мунфішом і Джусом, коли ті прибули для адвокації у Вашингтон. Своїми спогадами про них він поділився з Голосом Америки.
*
Блінкен назвав Україну серед трьох держав, що найбільше потерпають від насильницького зникнення людей
*
Армійська фабрика програмного забезпечення США розробила програмне забезпечення Shrike, яке за допомогою штучного інтелекту дозволяє скоротити час на ідентифікацію та ураження цілі з 15 хвилин до 1 хвилини
*
США зажадали від Мадуро припинити репресії щодо венесуельської опозиції
Держдепартамент заявив, що за місяць, що минув після виборів, так і не було представлено результатів голосування, які підтверджували б заяви Мадуро про перемогу на президентських виборах
*
США відновили імміграційну програму для 4 країн із запровадженням додаткових перевірок
Програма націлена на мігрантів із Куби, Гаїті, Нікарагуа та Венесуели
*
Покупців тютюнових виробів молодше 30 років зобов'яжуть показувати документи
Федеральний регулятор посилив правила торгівлі, щоб знизити доступ молоді до тютюнової продукції, включно з електронними сигаретами
*
Американські атлети завоювали перші медалі на Паралімпіаді в Парижі
Три американські плавчині стали срібними медалістами в перший день змагань у столиці Франції
*
NASA скорочує екіпаж Crew-9 для повернення двох астронавтів, які затрималися на борту МКС
Американське космічне агентство ухвалило остаточне рішення щодо використання корабля компанії SpaceX для повернення своїх астронавтів із МКС на Землю і назвало імена двох членів екіпажу Crew-9, місця яких буде надано тим, хто був змушений затриматися на орбіті
*
Google додав функцію чат-бота Gemini у поштовий сервіс Gmail для смартфонів на операційній системі Android, що дає можливість систематизувати електронні листи
*
Під час відзначення 33-ї річниці відновлення Незалежності України в Австралії відбулося урочисте вручення найвищої нагороди Світового конгресу українців (СКУ) – медалі святого Володимира
*
Міжнародне право дозволяє Україні удари по території Росії - Британія в ООН
*
Фон дер Ляєн закликала до зміцнення європейської оборони на тлі війни Росії проти України
За словами глави Єврокомісії, уявлення про те, що для захисту Європи робиться достатньо, виявилося ілюзією
*
Високий представник ЄС Жозеп Боррель протягом вересня або жовтня має намір відвідати Україну, щоб надати додатковий поштовх співробітництву між Україною і ЄС в сфері оборони до завершення своїх повноважень у «старому» складі Європейської комісії
*
Європейський Союз сподівається на відновлення процесу діалогу з Туреччиною для пошуку шляхів вирішення всіх проблемних питань, зокрема кіпрського - Жозеп Боррель
*
Жозеп Боррель - Міністри оборони країн-членів ЄС дійшли згоди, що зняття обмежень на використання наданої Україні зброї для ударів по військових об'єктах на території РФ має вирішуватися на двосторонній основі між Україною і державою-постачальником
*
Жозеп Боррель - Розблокування «заморожених» Угорщиною €6,6 мільярда, виділених у межах спеціального фонду допомоги Україні в межах Європейського фонду миру (ЄФМ), є терміновим
*
Жозеп Боррель - Військова допомога країн ЄС для України, надана від початку повномасштабного вторгнення РФ, перевищила 43,5 мільярда євро
*
Жозеп Борель у Брюсселі: добре оснащені українські війська можуть змінити хід війни
Подальша військова допомога Україні та зняття обмежень на використання західної зброї для ударів по військовим цілям в Росії були у фокусі неформального засідання міністрів закордонних справ країн ЄС. Участь у зустрічі в Брюсселі взяв також і головний український дипломат Дмитро Кулеба.
*
ЄС організовує навчання українських військових якомога ближче до території України
При цьому Євросоюз відхилив прохання Києва про перенесення навчального процесу в Україну
*
Учасники неформального засідання Ради міністрів ЄС з питань оборони погодилися збільшити кількість українських військових, які пройдуть навчання у межах допоміжної місії ЄС для України, на 15 тисяч осіб до кінця року, довівши таким чином загальну кількість підготовлених бійців до 75 тисяч
*
Україна та Чорногорія провели зустріч щодо укладення двосторонньої безпекової угоди, яка сприятиме зміцненню безпеки у Європі та поглибленню співпраці між країнами
*
Чехія не постраждає від припинення поставок нафтопроводом «Дружба»
Про це заявив спеціальний уповноважений із питань енергетичної безпеки країни Вацлав Бартушка
*
Українські та польські правоохоронці ліквідували транснаціональне угруповання наркоділків, які виготовляли та продавали метадон в Україну та Євросоюз
*
Німеччина вперше за останні три роки репатріювала в Афганістан його громадян, які скоїли на території ФРН різноманітні злочини
*
У Парижі на набережній Сени триває фотовиставка Titanium, де представлені фото українців, які зазнали травм унаслідок війни
*
Макрон сподівається, що з французькими літаками Сербія обирає Європу
*
(((...
Президент звільнив командувача ВПС України після катастрофи F-16
Президент України не уточнив причину звільнення, пояснивши своє рішення бажанням зміцнити військове керівництво України
*
Україна передала США попередню доповідь про катастрофу винищувача F-16
Про це повідомив командувач українських ВПС Микола Олещук
*
У Києві пролунали вибухи, на Київщині працювала ППО
*
Громадські мас-медіа Латвії на кошти, вже зібрані під час акції до українського Дня Незалежності «У думках та справах з Україною», замовили першу партію дронів, 50 штук, які будуть відправлені ЗСУ
*
Луганські прикордонники з допомогою важких бомберів і квадрокоптерів розбомбили десяток ворожих укріплень, ліквідували чотирьох і поранили двох російських військовослужбовців
*
Протягом дня Сумська область була обстріляна 95 разів, зафіксовано 262 вибухи
*
У Сумах ліквідували спричинену російським авіаційним ударом масштабну пожежу на підприємстві, яка тривала понад 12 годин
*
З Житомира підрозділам Сил оборони передали чергову партію обладнання вартістю понад 25 мільйонів гривень
*
Склади боєкомплекту та пально-мастильних матеріалів, автівки та укриття ворога вибиті на Луганському напрямку
*
Під час російського авіаудару по Харкову загинула художниця Ніка Кожушко
*
У результаті сьогоднішнього ворожого обстрілу Харкова кількість загиблих збільшилася до семи, продовжується ліквідація наслідків
*
Посол США в Україні Бріджит Брінк після сьогоднішнього авіаційного удару РФ Харкову наголосила на необхідності притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини
*
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс переконаний, що без перемоги України неможливо досягти справедливого миру
*
У Києві офіційно стартував новий підрозділ безпілотних систем спеціального призначення «Тайфун» Національної гвардії України
*
Унаслідок обстрілів Нікополя, Марганецької і Червоногригорівської громад на Дніпропетровщині у п'ятницю поранені четверо людей
*
Польська протиповітряна оборона не збиватиме російські ракети та ударні дрони над територією України
*
З Покровського району на Донеччині рятувальники з початку цього тижня евакуювали 80 людей, у тому числі 22 дитини
*
Глава Нафтогазу заперечив припинення транзиту нафти до Європи до завершення дії контракту
НАК "Нафтогаз України" й надалі виконуватиме свої зобов'язання перед європейськими партнерами за чинним договором з транспортування нафти
*
Яресько: Неможливо підвищувати податки без закриття сірих сфер податкової та митниці
У вересні на українців може чекати підвищення податків, зокрема йдеться про підвищення військового збору. Відповідний законопроєкт схвалив до розгляду комітет Верховної ради, а голосування заплановане на початок вересня.
Уряд звернувся до збільшення податків в рамках програми МВФ, що наголошує на мобілізації внутрішніх доходів країни.
Місія МВФ, як повідомили джерела Bloomberg, розпочне роботу в Україні 4 вересня, дослідить бюджетну пропозицію уряду та визначить, чи відповідає вона умовам виділення Києву наступного траншу кредиту обсягом 1,1 млрд дол.
Програма МВФ включає не лише підвищення податків, йдеться також про реформу митниці й закриття так званих "сірих зон" в оподаткуванні та на митниці, наголошує Наталя Яресько, яка опікується програмами суверенних трансформацій в EY-Parthenon.
В червні МВФ додав до програми щодо України умови з реформи управління митницею, що включає "суттєву участь міжнародних експертів" в призначеннях керівників зі строком виконання до кінця жовтня 2024 року, а також модернізацію митних правил.
Бізнес не сприйме, якщо йтиметься лише про підвищення податків, а сірі зони залишаться, каже Яресько у коментарі Голосу Америки.
"Якщо юридично організований ресторан платить нормальні податки, а через дорогу ресторан платить по ФОП і не платить корпоративний податок, наприклад, той, хто робить по закону не зможе конкурувати", - навела приклад колишня міністерка фінансів України.
З нею погоджується і професор каліфорнійського університету Берклі Юрій Городніченко. Городніченко вважає, що одним зі способів збільшити податкові надходження є зменшити тіньову економіку.
Коли американський конгресмен розуміє, що там крутиться, хтось там казав 3 мільярди, хтось там казав 5 мільярдів, які мали піти в бюджет, то вони сподіваються, що ми будемо допомагати, але ви самі будете собі допомагати
Наталя Яресько
"Очевидно, що треба працювати над розширенням податкової бази, треба боротися з ухилянням від податків, з контрабандою і тому подібними речами для того, щоб не збільшувати податки на білий сектор економіки", - каже Городніченко в інтерв'ю Голосу Америки.
Ділові асоціації України також озвучили занепокоєння, що податкові ініціативи уряду ризикують збільшити навантаження на доброчесний бізнес і не приділяють достатньо уваги виведенню економіки з тіні.
Яресько наголошує - за питаннями детінізації економіки уважно слідкують і міжнародні донори: "Коли американський конгресмен розуміє, що там крутиться, хтось там казав 3 мільярди, хтось там казав 5 мільярдів, які мали піти в бюджет, то вони сподіваються, що ми будемо допомагати, але ви самі не будете собі допомагати".
Хоча бізнес в Україні зараз перебуває у скрутному становищі, більшість із компаній свідомо ставляться до сплати податків, переконана експертка. "Більшість із бізнесів розуміють, що це їхній патріотичний обов'язок - платити податки, і ми знаємо, щодо дуже багато українських підприємців дуже багато донатять, бо розуміють, що їхнє існування залежить від можливості ЗСУ обороняти країну".
*
Яресько прокоментувала угоду про реструктуризацію боргу
Домовленість з кредиторами про реструктуризацію боргу - дуже важливий крок, який показав, що кредитори розуміють потреби України, розповіла в інтерв'ю Голосу Америки колишня міністерка фінансів України, а зараз очільниця практики EY-Parthenon із стратегічних державних перетворень Наталя Яресько.
Вона відзначила, що переважна більшість кредиторів - 97% погодились на угоду і домовленість було досягнуто вчасно, до кінця періоду замороження платежів.
"Це дуже важливо, щоб втримати програму з МВФ", - каже експертка і зауважує, що США в економічній допомозі орієнтуються на те, чи виконує Україна програму Фонду.
МВФ планує надіслати місію до України вже наступного тижня, пише Bloomberg. Місія оцінить бюджетну пропозицію України та чи надавати Україні черговий транш за програмою обсягом 1,1 млрд дол.
Реструктуризація заощаджує для українського бюджету 11,4 млрд дол за три роки.
Ще одним досягненням є те, що реструктуризація заощаджує для українського бюджету 11,4 млрд дол за три роки. "Ці гроші підуть на військові потреби", - додає Яресько.
"Будемо сподіватись, що кредитори і в майбутньому, якщо буде потрібно, розумітимуть українську ситуацію та українські реальні можливості", - підсумовує вона.
*
Кабінет міністрів України на своєму засіданні у п’ятницю ухвалив рішення про розширення та актуалізацію тарифів за пакетом медичних послуг з лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій
*
Кабінет міністрів України прийняв постанову «Про затвердження Порядку збору, зберігання та використання біологічних зразків людини з дослідницькою метою», що дозволить проводити сучасні біомедичні дослідження та створювати лікарські засоби для лікування досі невиліковних хвороб
*
За вісім місяців 2024 року в Україні зареєстровано 54 випадки АЧС, що на 15% перевищує показники за весь минулий рік
*
АТ "Укрзалізниця" створить унікальний інклюзивний вагон для групових перевезень пасажирів, які користуються колісним кріслом
*
АТ "Укрзалізниця" у партнерстві із платіжною системою Mastercard адаптувала свій застосунок для людей з порушеннями зору
*
У ніч з 30 на 31 серпня оновленою ділянкою між станціями метро «Либідська» - «Деміївська» пройшов перший пробний поїзд
*
Херсонщина отримала завдяки благодійникам 195 зарядних станцій «Tesla Powerwall»
*
Університетська клініка федеральної землі Шлезвіґ-Гольштайн (UKSH) в місті Любек нагороджена орденом Святого Пантелеймона за допомогу Україні
*
У прифронтових областях укриттями забезпечені 70 відсотків навчальних закладів
*
Жителям прифронтових Невського та Новолюбівки Луганської області наприкінці серпня доставили хліб, продукти та ліки
*
У Миколаєві новий навчальний рік з 2 вересня в очному та змішаному форматі розпочне близько 40 відсотків шкіл: 26 з 64
*
У Кривому Розі до початку навчального року підготовлені 125 шкіл, гімназій та ліцеїв, в яких облаштовані укриття та встановлені генератори
*
Посол Латвії в Україні Ілгварс Клява здійснила робочу поїздку до Чернігівської області, де передала для онлайн-навчання дітей партію ноутбуків
*
Кабінет міністрів України на своєму засіданні у п’ятницю ухвалив рішення про надання одноразової виплати в розмірі 21 тисячі гривень вразливим домогосподарствам прифронтових громад на придбання твердого палива
*
На деокупованій Херсонщині зібрали майже 18 тисяч тонн кавунів і 1,3 тисячі тонн динь
*
Кабінет Міністрів на засіданні 30 серпня припинив дію угоди від 1998 року між Україною та Росією щодо організації лінії прямого засекреченого телефонного звʼязку між Києвом і Москвою
*
Державне бюро розслідувань направило до суду обвинувальні акти стосовно вісьмох колишніх посадовців, які перейшли на бік ворога. Іще дев’ятьом особам повідомили про підозру у державній зраді
*
Корольовський районний суд Житомира заочно засудив до 12 років ув’язнення заступника командира розвідувального батальйону «Спарта», який воює проти України на боці Росії
*
Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань затримали у Харкові працівника лісництва, який збирав для російських спецслужб дані про військові об'єкти
*
Atlantic Council - Роль Туреччини є критичною у формуванні передумов для припинення вогню та післявоєнних домовленостей між Україною та Росією, оскільки має інструменти для запобігання ескалації з боку Росії та можливість запропонувати вихід із війни
*
На півдні Ірану внаслідок витоку газу загинули двоє старших офіцерів Революційної гвардії Ірану (Корпусу вартових Ісламської революції), ще десятеро людей постраждали
*
Венесуела видала Росії колумбійців, які воювали за Україну
*
В усіх штатах Венесуели та столиці Каракасі у п’ятницю вранці сталося відключення електроенергії
*
Влада РФ перекидає найманців із Буркіна-Фасо в Курську область
У ніч на 30 серпня російські війська завдали удару по Сумах; 48-річна жінка померла від поранень у лікарні
*
Справа генерала Попова і майбутнє Сергія Шойгу
Експерти - про триваючі арешти серед російської військової еліти
Російський військовий суд заарештував колишнього заступника міністра оборони генерала армії Павла Попова, направивши його в СІЗО. Раніше СК РФ порушив проти нього кримінальну справу за підозрою в шахрайстві.
Нагадаємо, що, як повідомлялося раніше, у червні було опубліковано указ Володимира Путіна про звільнення Попова з посади заступника міністра оборони і про звільнення його з військової служби.
Засідання Верховного суду РФ у справі Попова відбулося в закритому режимі.
Разом із колишнім заступником міністра у справі проходять заступник начальника Головного управління інноваційного розвитку міноборони Володимир Шестеров і директор парку «Победа» В'ячеслав Ахмедов, затримані на початку серпня.
Попов - третій за рахунком колишній заступник Сергія Шойгу, затриманий за останні півроку. До цього під арешт потрапили Дмитро Булгаков і Тимур Іванов - також за обвинуваченням у кримінальних злочинах (корупція і хабарі в особливо великих розмірах).
Ними список заарештованих чиновників військового відомства не вичерпується. Серед них - і начальник Головного управління кадрів генерал-лейтенант Юрій Кузнєцов, і заступник начальника Генштабу ЗС РФ генерал-лейтенант Вадим Шамарін, і командувач 58-ї загальновійськової армії генерал-майор Іван Попов, не кажучи вже про фігури не настільки високого рангу.
Парк «Перемога» - дітище Сергія Шойгу, який свого часу з очолюваного ним МНС і перетягнув за собою Попова в міноборони. На будівництво парку було витрачено чималі суми. І за версією слідства, збагачувався коштом «Перемоги» Попов, проводячи будівельні та ремонтні роботи на своїй заміській ділянці в престижному районі Підмосков'я (як повідомляють, площа ділянки становить приблизно 3 гектари), а також постачав туди «різні матеріальні цінності».
За даними слідства, загальна вартість нерухомості в Москві, Московській області та Краснодарському краї, що перебуває у власності Попова і його родичів, перевищує 500 мільйонів рублів. Законність її придбання наразі перевіряється.
Створюється враження, що в наявності цілком системна кампанія, санкціонована з самого верху, тобто - особисто Путіним, говорить про затримання Попова ізраїльський військовий експерт Давид Шарп.
«Причин цієї кампанії можна назвати досить багато, - пояснює він в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки». - Але основна, як мені видається, полягає в тому, що для Путіна вкрай важлива перемога у війні з Україною - оскільки це чи не єдина для нього можливість зберегти і зміцнити свою владу. Заради цього він готовий піти на все, зокрема на різку зміну встановлених у країні правил гри в усіх сферах, і навіть на те, щоб, як то кажуть, бити по своїх».
А щоб досягти поставлених цілей під час війни, необхідно підвищити ККД дій оборонного відомства і всього, що з ним пов'язано, продовжує Шарп: «Треба зробити так, щоб менше крали і займалися відкатами, а більше коштів йшло на адресні цілі. Неозброєним поглядом видно, що величезні кошти відверто розкрадаються і розподіляються за різними корупційними схемами. Якщо на цьому терені вдасться домогтися хоча б часткового успіху, вже буде прогрес».
«Тому, - продовжує експерт, - потрібні репресії, причому - системного характеру, навчально-показові. Щоб майбутні кандидати на високі посади в міністерстві побоювалися аналогічного результату щодо себе, а ті, хто продовжує залишатися на посадах, змінили свій підхід до справи. Тому, якщо застосовується така стратегія, арештів має бути багато, і вони обов'язково мають відбуватися з певною періодичністю. Потрібна послідовність, щоб раптом хтось не подумав, що справа закінчилася і все повернулося на круги своя. Ось ми і бачимо, що після короткої паузи кампанія продовжилася. Інакше можна було б заарештувати відразу багатьох».
Попов перебував на своїй посаді в міністерстві з листопада 2013 року. До цього він близько 20 років прослужив у МНС, будучи заступником глави відомства Сергія Шойгу.
Попов - один із тих небагатьох, хто був міцно пов'язаний із Шойгу задовго до початку роботи в оборонному відомстві, зазначає виконавчий директор Transparency International Russia (in exile) Ілля Шуманов. За його словами, їхня співпраця почалася ще в 1990-х роках у МНС.
«Він близька Шойгу людина, людина з його команди, - підкреслює Шуманов. - Предтечею його затримання став не так давно проведений арешт заступника начальника управління інвестиційного розвитку МО і директора парку «Патріот». Усі троє проходять у справі про розкрадання грошових коштів «Патріота»».
На території парку - багато об'єктів, зокрема музейно-храмовий комплекс збройних сил Росії і центр військово-тактичних ігор, де свого часу проводили «танковий біатлон» за участю представників зарубіжних країн. Площа парку перевищує 5 тисяч гектарів.
Уже після затримання Тимура Іванова стало зрозуміло, що міноборонний «імунітет» перестав діяти, констатує експерт: «До цього відомство довгі роки не чіпали взагалі, це була особиста вотчина Шойгу, яку він віддав на відкуп. Зрозуміло, такі арешти не проводяться без санкції Путіна. Отже, він дав відмашку. А далі все елементарно. Департамент контррозвідки ФСБ, який безпосередньо відповідає за боротьбу з корупцією в міноборони, просто почав реалізовувати свої матеріали, які накопичувалися роками, але перебували без руху. Ці люди працюють тільки за командою».
2023 року Шойгу отримав подання військової прокуратури, в якому вказувалося, що 80 % об'єктів міноборони не здається у встановлені терміни, розповідає Шуманов. «Це, - підкреслює він, - зокрема, призвело до того, що оборонні лінії в Курській області не було побудовано... Корупція пронизала Міноборони зверху донизу і сприяла фактичному зриву держоборонзамовлення. На «Авіто» оптом і вроздріб продавали офіцерські несесери, комплекти білизни і сухпайки. Очевидно, факти про все це обхідними шляхами дійшли до Путіна. У Кремлі зметикували, що за такого стану справ не тільки перемогти Україну, а й утримати займані рубежі не вийде. Тому Шойгу прибрали, і почалася зачистка».
Тим часом екс-міністр оборони, вже на іншій посаді, продовжуватиме здійснювати закордонні вояжі, виконуючи доручення Путіна. Чи може Сергій Шойгу розділити долю колишніх підлеглих?
Якби ми мали справу з правовою державою, то було б логічно припустити, що рано чи пізно доберуться і до нього самого, каже Давид Шарп. «Але в Росії, - підкреслює він, - кардинально інша ситуація. Влада повсюдно заражена корупцією. Однак гучні арешти відбуваються рідко і з великої нагоди. Можна, звичайно, припустити, що Шойгу абсолютно чесна людина... Можна не знати й того, наприклад, що він - власник знаменитого маєтку (дивіться розслідування Навального). Однак однаково виникає природне запитання: як же він не угледів і дав розгулятися такому неподобству: адже навколо нього працювала маса злодіїв і корупціонерів? А Шойгу обіймав свою посаду багато років, привів із собою тих, кого зараз беруть за зябра, і в вус не дув. Як мінімум, це свідчить про те, що Шойгу був нікчемним керівником. Проте, прибравши його з міністерської посади, його не заслали в глухе заслання, а призначили на посаду, яка формально навіть у чомусь вища за попередню... Ми бачимо, що він, як і раніше, на коні. Одного за одним заарештовують його підлеглих, а самого Шойгу не чіпають...»
«Тут усе залежить від президента, - нагадує експерт. - Захоче - заарештують. ... Хтозна, чи не тримають його (Шойгу) на десерт?».
Шойгу поки що не чіпають, бо йому протегує особисто Володимир Путін, підкреслює Ілля Шуманов. «Напевно, не випадково його вивели в спеціальну категорію секретаря радбезу, - пояснює аналітик. - Зараз він недоторканний, і цей імунітет діятиме, поки він обіймає цю позицію. З ним відбувається історія, схожа на ту, що сталася раніше з Дмитром Медведєвим (експрезидентом РФ). У того теж усе найближче оточення зачистили. Якщо ж буде ухвалено політичне рішення, то Шойгу можуть заарештувати. Але це буде в крайньому випадку. Ця людина лояльна до Путіна, який і вирішить його долю».
*
У російському Горно-Алтайську суд призначив 8 років колонії засновнику газети "ЛИСток" Сергію Михайлову у справі про так звані "фейки про армію". Йому також на чотири роки заборонили займатися редакторською та журналістською діяльністю
*
Російське міністерство юстиції внесло до переліку «іноземних агентів» видавця «Медузи» Галину Тимченко, юристку Олену Лук'янову та дві організації - коаліцію «Новосибірськ 2020» і «Громадянську ініціативу проти екологічної злочинності»
*
Путін відвідає Монголію - країну, яка повинна заарештувати його, коли він приземлиться. Але, швидше за все, цього не станеться, вважає експерт.
Путін планує відвідати Монголію наступного тижня, незважаючи на ордер на його арешт, виданий МКС. Монголія, яка є членом МКС, навряд чи заарештує його, вважає експерт.
*
Папа Римський назвав тяжким гріхом перешкоджання мігрантам
*
Санкції шкодять економіці РФ, але для швидкого ефекту треба перекрити нафтовий кран, кажуть експерти
*
Повідомляється про вибухи, роботу ППО, а також пожежу у російському місті Бєлгород
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім