"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Субота, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Україна підтвердила обмін полоненими з росіянами
Додому повернулися 95 українців, зокрема захисники Маріуполя та «довічно засуджені»
*
Сценарії як Україні уникнути енергетичної кризи взимку, – експерти в брифінгу Гельсінської комісії.
Українська та європейська енергетичні системи тісно пов'язані, так само як і стратегічна важливість їхньої енергетичної безпеки. На цьому наголошують спікери брифінгу Гельсінської комісії, присвяченого майбутньому європейської енергетичної безпеки.
Уникнути найгіршого сценарію взимку
Експерти наголошують на важкому стані української енергетичної системи, а також той факт, що після майже трьох років безперервних нападів Росії на об’єкти енергетичної інфраструктури України енергетична ситуація в Україні важка, а здатність зберігати та передавати електроенергію серйозно порушена.
Це, говорять експерти, може мати далекосяжні наслідки для військових зусиль України та катастрофічні гуманітарні наслідки.
“Україна може зіткнутись з дефіцитом електроенергії, що дорівнює третині пікових потреб українських споживачів після того, як Росія зруйнувала [інфраструктуру для виробництва] 11 гігават електроенергії. Але за умови належної координації та підготовки трансатлантичними союзниками цього найгіршого сценарію можна і потрібно уникнути”, – говорить одна із доповідачів брифінгу Гельсінської комісії аналітикиня з питань енергетичної безпеки американського дослідницького центру Atlantic Council Ольга Хакова.
Вона відзначає важливість захисту української енергетичної інфраструктури для уникнення гуманітарної та економічної катастрофи в Європі. Аналітикиня окреслює окремі можливості для України для підготовки для російських атак, включно із захистом інфраструктури, що залишилась неушкодженою та децентралізацією енергетичної системи та посилання кібербезпеки.
“Найефективніший спосіб захисту енергетичного сектору – запобігання шкоди в першу чергу, надання Україні достатньої протиповітряної оборони для захисту критичної інфраструктури, яка залишилась, в тому числі трьох атомних електростанцій та взаємопов’язаних мереж, розташованих поблизу цих електростанцій, що заощадило б мільярди доларів на реконструкції, перебудови та інші витрати в майбутньому”, – говорить Хакова.
Аналітикиня наголошує на необхідності достатнього фінансування та прискорених постачань обладнання для забезпечення енергетичної безпеки України під час зими.
Російські маніпуляції в Європі
Під час брифінгу Гельсінської комісії доповідачі також зосередили увагу на тому, як високі ціни на природний газ впливають на Європу, на питанні ролі підвищення енергоефективності у формуванні ринку, та обговорили розвиток відновлювальних джерел енергії та інфляційний тиск.
Зокрема, наукова співробітниця Інституту науково-технологічної політики IDA Анна Мікульська висвітлює слабкі сторони європейської енергетичної безпеки, виявлені внаслідок російського вторгнення в Україну, підкреслюючи залежність ЄС від постачання енергоносіїв з Росії.
Дослідниця наголошує на ролі природного газу як геополітично чутливого палива та впливі російського маніпулювання постачанням газу на Європу.
“Враховуючи високі ціни на природний газ, доходи, які відповідно до заяв Росії, держава отримує від цих продажів, сприяють російській економіці та її здатності вести війну. У нещодавньому звіті EIA, зокрема, зазначено, що видобуток російського газу зріс на 9% у річному обчисленні за перші три квартали 2024 року”, – говорить Мікульська.
Аналогічно, за словами аналітикині IDA, доходи від продажу нафти, підтримують російську державу, оскільки Росія може використовувати лазівки в санкціях та брак загального дотримання санкцій, щоб постачати енергоносії до деяких країн ЄС, а також змішувати ці енергоносії з енергоносіями з інших джерел, або продавати опосередковано очищений продукт, який не підпадає під санкції.
Європейська довготривала стратегія
Російське повномасштабне вторгнення в Україну призвело до змін глобальних енергетичних ринків та змінило енергетичну траєкторію Європи, призвівши до енергетичної кризи.
Так вважає директор Програми енергетичної безпеки та зміни клімату CSIS Джозеф Майкут. Він підкреслив фінансові та інфраструктурні перешкоди, з якими зіткнулась Європа після повномасштабного російського вторгнення та наголосив на потребі довгострокової стратегії.
“Швидкий відхід від російського імпорту енергоносіїв дорого коштував Європі. Фіскальні витрати на захист споживачів і компаній, а також вартість енергоносіїв склала приблизно 650 мільярдів доларів США до середини 2023 року в різних європейських країнах, ці витрати коливалися від 1 до 7% валового внутрішнього продукту”, – говорить Майкута, підкреслюючи вартість
За словами Майкута, європейська стратегія енергетичного виживання пов'язана з імпортом зрідженого природного газу, скороченням попиту в електроенергії та прискоренням використання відновлювальної енергії.
Експерт також говорить про важливість нових інфраструктурних проектів природного газу, таких як трубопровід “Вертикальний коридор” і “Адріатичний трубопровід”, для зменшення залежності Європи від російського газу.
На думку Джозефа Майкута, уроки від енергетичної кризи в Європі, яка змінила глобальний енергетичний ландшафт очевидні: імпорт зрідженого природного газу та відновлювальні джерела електроенергії допомогли Європі пережити серйозний геополітичний шок, але цей перехід був важким і виявив нові потреби в інфраструктурі.
“Країни, які можуть ефективно планувати, фінансувати та будувати енергетичну інфраструктуру, виграють у довгостроковій перспективі”, – вважає експерт.
*
Ліквідація лідера ХАМАСу може дати шанс припиненню вогню, вважає Ізраїль
*
Зранку, 19 жовтня, з Лівану було випущено кілька безпілотників по Ізраїлю, один із них був націлений на резиденцію прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу в прибережному місті Кесарія
*
Про смерть ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара ізраїльтяни довідалися випадково: на його труп натрапила група військових, які оглядали місце обстрілу, де ліквідували кілька бойовиків
*
Байден привітав єдність США та Німеччини у підтримці України
*
Президент США Джо Байден заявив, що союзники повністю погоджуються продовжувати підтримку України, хоча питання використання далекобійної зброї на території Росії залишається спірним.
*
“Ми повинні продовжувати нашу підтримку”, – президент США Джо Байден
“На мій погляд, ми маємо йти до тих пір, поки Україна не здобуде справедливий і міцний мир відповідно до Статуту ООН”
*
Байден закликав Європу продовжувати підтримку України попри "високу ціну"
*
Президент США Джо Байден наголосив, що хоча союзники можуть відчувати витрати на підтримку України як неприємний тягар, їм набагато вигідніше робити це, аніж дозволити Росії здобути успіхи у війні
*
Президент США Джо Байден проведе зустріч зі своїм бразильським колегою Лулою да Сілвою у Ріо-де-Жанейро перед самітом G20 у листопаді
*
Остін заявив про підтримку президента України, але не прокоментував План перемоги
*
Міністр оборони США Ллойд Остін назвав "продуктивною" зустріч Ради Україна-НАТО у четвер, на якій Україну представляв міністр оборони Рустем Умєров
*
Білий дім: США підтримують справедливий мир та ще вивчають деталі Плану перемоги президента України
*
В Пентагоні кажуть, що продовжують вивчати План перемоги президента України. Але додають, що підтримують успіх України у захисті своєї суверенної території.
*
"Це може бути гірше ніж теракт 11 вересня". Комісія Конгресу про погіршення безпеки внаслідок війни Росії проти України
*
США перевіряють інформацію про участь військ Північної Кореї у війні Росії проти України
*
У США заявили, що наразі не можуть підтвердити інформацію про залучення північнокорейських військ у війну РФ проти України, однак якщо такі дані підтвердяться, це свідчитиме про відчай Кремля
*
У США голова комітету з розвідки Палати представників Майк Тернер вимагає від Білого дому "негайного" брифінгу на тлі повідомлень про те, що війська Північної Кореї можуть брати участь у бойових діях проти України на боці РФ
*
Байден: США та європейські лідери "одностайні" щодо протидії конфлікту на Близькому Сході
*
Президент США Джо Байдена заявив, що знає, як Ізраїль відповість на масовану ракетну атаку Ірану, яка була здійснена на початку жовтня
*
"Якщо облікового запису RT немає, це не означає, що контент теж зник". Наслідки бану RT у Facebook i Instagram
*
Заступниця Блінкена у Києві підтвердить зобов'язання США підтримувати Україну
*
США будуть застосовувати обмежувальні заходи, щоб протидіяти практиці Китаю виробляти набагато більше товарів, ніж необхідно, з метою домінування на світових ринках
*
Американські законодавці закликали Японію посилити обмеження на продаж обладнання для виробництва мікросхем до Китаю і попередили, що якщо Токіо не діятиме, Вашингтон може запровадити обмеження для японських компаній
*
У США зростає популярність голосування поштою. Спочатку таку можливість мали лише військовослужбовці та громадяни, які не можуть залишити власне помешкання, скажімо через інвалідність. Тепер пошта - основний метод голосування у кількох штатах країни.
*
До виборів у США лишається менш ніж три тижні, і всі погляди нині прикуті до семи так званих "мінливих" штатів — де перемогти на виборах може як кандидат від республіканців, так і від демократів.
*
Кандидатка в американські президенти від Демократичної партії Камала Гарріс змінює стратегію передвиборчої кампанії, аби залучити на свій бік більше чоловіків та республіканців
*
Федеральний суддя в Каліфорнії задовольнив прохання компанії Google тимчасово призупинити дію судової постанови, яка вимагає від неї відкрити свій магазин додатків Play для більшої конкуренції
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп на 20 хвилин свого передвиборчого мітингу залишився без робочого мікрофона, після чого заявив, що не заплатить компанії-орендодавцю обладнання
*
Спеціальний прокурор Міністерства юстиції США Джек Сміт у п'ятницю, 18 жовтня, опублікував майже 2000 сторінок матеріалів кримінальної справи про спробу Дональда Трампа вплинути на результат виборів 2020 року
*
Три найбільші тютюнові компанії світу готові виплатити у Канаді компенсації в розмірі понад 23 млрд дол. США за шкоду, завдану здоров'ю курців
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі закликав Китай розслідувати звинувачення у постачанні зброї російським військам, які воюють проти України
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі у п'ятницю, 18 жовтня, розпочав кількаденний візит до Китаю, під час якого вже зустрівся з китайським візаві Ван Ї та обговорив розвиток двосторонніх відносин
*
Розвідка Британії припускає, що російські війська продовжать певне просування під Куп'янськом на Харківщині наступними тижнями
*
Представники України та Великої Британії провели третій раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди про "перехід до сильнішого та глибшого партнерства"
*
Британський прем'єр-міністр Кір Стармер заявив, що участь північнокорейських військових на боці Росії у війні проти України, якщо це підтвердиться, свідчить про "рівень відчаю" Кремля
*
Посол ЄС Катаріна Матернова підтвердила, що презентація цьогорічної доповіді Єврокомісії щодо прогресу країн-кандидатів на вступ, зокрема й України, планується 30 жовтня
*
“Америка та Німеччина є двома найбільшими прихильниками України в її боротьбі за виживання як вільної та незалежної нації”, – Джо Байден. “Наша позиція чітка: ми підтримуємо Україну якомога рішуче”, – Олаф Шольц.
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у суботу, 19 жовтня, прибув до Туреччини з одноденним візитом, в ході якого провів переговори з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом
*
У п’ятницю "ХДС", партія Сари Вагенкнехт і СДПН у Тюрингії підбили підсумки перемовин про можливість формування коаліції
*
Виконавчий комітет Християнсько-демократичного союзу (ХДС) у федеральній землі Саксонія підтримав проведення переговорів про утворення коаліційного уряду із ультралівим "Союзом Сари Вагенкнехт" (ССВ), відомим скептичною позицією стосовно України
*
Після теракту у західнонімецькому місті Золінгені Бундестаг ухвалив безпековий пакет щодо посилення міграційної політики
*
Міністри держав Балтії на саміті у Вільнюсі підняли питання про те, як остаточно позбутися імпорту російських енергоносіїв до ЄС
*
Друга найбідніша країна ЄС: в Угорщині опозиція уряду Орбана набирає популярності
Угорщина, яка головує в Раді Європейського Союзу до кінця 2024 року, часто займає позицію, відмінну від більшості країн-партнерів. Прем’єр-міністра країни Віктора Орбана, який перебуває при владі 14 років, часто критикують лідери ЄС за його внутрішню та зовнішню політику
*
Міністр закордонних справ у новому уряді Франції Жан-Ноель Барро вперше прибув до Києва
*
Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро сказав, що якщо військові КНДР справді почнуть брати участь у війні РФ проти України на боці Росії, це є серйозним розвитком подій, проте одночасно свідчить про великі труднощі для Росії
*
За підтримки Франції в Україні відкриються два реабілітаційні центри для дітей, яких повернули в Україну після вивезення до Росії
*
Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро у рамках свого візиту в Україну планує поїздку в одну з північно-східних областей, що межують з Росією
*
Високий представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що ліквідація лідера терористичного ургуповання ХАМАС Ях'ї Сінвара відкрила "нову перспективу" для припинення вогню в Газі
*
У п'ятницю 18 жовтня до Києва приїздив заступник міністра закордонних справ Угорщини - "у продовження діалогу"
*
Зміни не на користь Україні: перший рік нової влади "перезавантажив" Польщу
*
Уряд Польщі у п'ятницю, 18 жовтня, представив законопроєкт про цивільні партнерства, який дозволить ЛГБТ-парам узаконити свої відносини
*
Лідери держав-членів ЄС висловили солідарність із Польщею в питанні протидії нелегальним мігрантам, а також рішучість щодо забезпечення ефективного контролю над зовнішніми кордонами ЄС
*
Увечері 17 жовтня у молдовських виборчих бюро за кордоном завершився прийом конвертів із голосами громадян Молдови з країн, у яких дозволили голосування поштою
*
Рютте: В НАТО існує “повна єдність” щодо бажання перемоги України
*
Міністри оборони країн Групи семи, а також головний дипломат ЄС вперше зберуться на зустріч щодо питань безпеки й оборони 18-20 жовтня
*
У першій окремій зустрічі міністрів "Групи семи", присвяченій оборонним і безпековим питанням, візьме участь також генсек НАТО Марк Рютте
*
НАТО зміцнить протиповітряну оборону на східному фланзі. Заява Рютте на тлі інциденту в повітряному просторі Румунії
*
Генсек НАТО Марк Рютте заявив, що Альянс надає допомогу нейтральній Молдові у протистоянні гібридному втручанні Росії напередодні виборів президента та євроінтеграційного референдуму
*
В ніч на суботу Румунія підняла авіацію через наближення до її повітряного простору та порушення кордону невеликою повітряною ціллю
*
Нідерланди придбають у компанії DeltaQuad сучасні безпілотники для розвідки та спостереження на суму 42,6 мільйона євро, щоб потім передати їх Україні
*
Швеція офіційно приєдналася до групи країн "ІТ-коаліції" у межах Контактної групи з оборони України
*
Бригада, яку Франція навчає та комплектує в межах зусиль із підготовки українських Збройних Сил, повернеться в Україну "до кінця листопада"
*
За словами начальника Генерального штабу Карела Ржеки, призов до армії відбувається не так добре, як того потребує армія, цьогорічні показники не є добрими
*
Глава Міноборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що Центр аналізу, підготовки та освіти НАТО-Україна (JATEC) очолить поляк, генерал Войцех Озга
*
На лінії фронті від початку доби відбулося 71 бойове зіткнення, особлива активність російських загарбників відзначається на трьох напрямках
*
У навчальних центрах Збройних сил України нині підготовку одночасно проходять понад 20 тисяч мобілізованих
*
У новій програмі базової військової підготовки, яку планує запровадити Генштаб у 2025 році, кількість годин на домедичну підготовку буде збільшено на 3 години – до 16 годин
*
Програму базової військової підготовки в навчальних центрах для мобілізованих планують збільшити до 1,5 місяця
*
Від початку повномасштабного російського вторгнення підготовку на території країн-партнерів пройшли понад 100 тис. військовослужбовців Сил оборони України
*
У Великій Британії інструктори з Австралії та Фінляндії проводять для українських військових - майбутніх командирів взводів інтенсивні тренування з удосконалення навичок ведення бойових дій у міській забудові
*
Міністр Європи та закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро підтвердив у Києві намір передати винищувачі Dassault Mirage-2000 на початку 2025 року і навчити українських пілотів для них
*
Україна і Франція вже заклали основу для співпраці в оборонній сфері, зокрема щодо локалізації та спільного виробництва озброєнь в Україні та передачі низки французьких інноваційних технологій
*
У центрі Луганська знищили російського воєнного злочинця майора Дмітрія Пєрвуху
*
На фронті за минулу добу, 18 жовтня, сталися 202 бойові зіткнення Сил оборони України з російською армією, найактивніше ворог діє на Курахівському і Покровському напрямках
*
Уночі росіяни масово атакували Україну дронами, ракетами та авіабомбами
Цілями стали об'єкти енергетики та житлова інфраструктура в різних регіонах
*
Інвестиції в Україну під час війни – погляд американських бізнесменів
Попри повномасштабну війну, західні бізнесмени продовжують інвестувати в Україну, хоч і менше, ніж раніше. За даними Комітету Верховної Ради з питань фінансів, прямі інвестиції в першому півріччі склали трохи менш ніж три мільярди доларів.
*
Міжнародний валютний фонд оцінює дефіцит електроенергії взимку на рівні 3-4 гігавати
*
МВФ відмітив, що українська економіка виявилась більш стійкою, ніж очікувалось у першій половині року. Тим не менш, порівняно із 4-м переглядом програми EFF (у червні), прогноз на 2024 і 2025 рр. було погіршено, що обумовлюється постійними обстрілами рф енергетичної інфраструктури та збільшенням невизначеності через продовження війни.
ВВП
Прогноз реального ВВП на 2024 рік зафіксовано на рівні 3% (у попередньому перегляді 2,5−3,5%), на 2025 рік погіршено до 2,5−3,5% (з 5,5%).
Зазначимо, що урядовий проект бюджету-2025 побудовано на очікуваннях зростання економіки на 3,5% у 2024 і 2,7% у 2025 році.
Інфляція
Прогноз інфляції на кінець 2024 року погіршено з 8% до 9%, на 2025 рік з 7% до 7,5%.
Урядовий проект бюджету закладає прогноз інфляції на рівні 7,9% і 9,5% відповідно.
Дефіцит бюджету
Прогноз дефіциту бюджету (без грантів) на 2024 рік збільшено до 24,5% ВВП (з 20,9%), на 2025 рік — до 20% ВВП (з 10,4%).
Урядовий проект бюджету — 2025 передбачає дефіцит на наступний рік на рівні 19,4% ВВП.
Держборг
Прогноз державного боргу до ВВП погіршено у 2024 році до 95,6% ВВП (з 93,7%), на 2025 рік — до 106,6% ВВП (з 97,7%).
Дефіцит поточного рахунку
Прогноз дефіциту поточного рахунку погіршено у 2024 році до 8,1% ВВП (з 5,8%), на 2025 рік — до 14,3% ВВП (з 6,9%).
Основна причина перегляду макропрогнозу
Основною причиною перегляду макропрогнозу є врахування високої ймовірності продовження активних бойових дій наступного року, в тому числі і з метою недопущення прорахунків у фінансуванні бюджету цього року.
Майже двократне уповільнення прогнозу зростання реального ВВП і скорочення прогнозу номінального ВВП на 2025 рік трансформується відповідно у погіршення відносних показників, які вимірюються як його частка.
Гетманцев зазначив, що тим не менш, попри збільшення невизначеності і уповільнення економічного зростання, базовий прогноз МВФ виходить із збереження стійкого підґрунтя для макрофінансової стабільності.
Так, незважаючи на збільшення дефіциту бюджету, його монетизація за рахунок емісії НБУ не прогнозується. Попри розширення дефіциту поточного рахунку, рівень міжнародних резервів має трохи збільшитись і залишатись на достатньому рівні (більше 5 місяців імпорту — при мінімумі 3) для підтримки курсу.
«Це вказує на те, що Фонд розраховує на вчасне і повне зовнішнє фінансування України наступного року», — підкреслив голова податкового комітету Верховної Ради.
*
Міжнародний валютний фонд оновив меморандум з Україною, від виконання умов якого буде залежати подальша фінансова підтримка України. Заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк розкрив подробиці оновленого меморандуму.
Відтерміновані маяки
У документі є два відтермінованих маяки:
аудит НАБУ (перенесли з кінця вересня на кінець січня 2025 року);
зміни до КПК щодо спливу строків досудового розслідування (переносять з кінця жовтня 2024 року на кінець грудня 2024 року).
Нові маяки
У меморандумі є нові маяки. Частина з них має дедлайн до кінця грудня 2024 року:
реформа Рахункової палати;
завершення формування наглядової ради Укренерго з більшістю незалежних членів;
зміни до закону про правотворчу діяльність для посилення незалежності НКРЕКП та скасування державної реєстрації нормативно-правових актів Комісії.
Нові маяки на 2025 рік:
зміни до Бюджетного кодексу, які нададуть Мінфіну повноваження перевіряти, що всі державні інвестиційні проекти пройшли необхідну оцінку та відбір (до кінця січня);
Кабмін має затвердити методологію оцінки державних інвестиційних проектів (до кінця лютого);
обрання нового Директора БЕБ (до кінця лютого);
реєстрація у Верховній раді закону про податкову звітність для операторів цифрових платформ (до кінця квітня);
призначення до кінця червня голови Держмитслужби та як швидше голів регіональних митниць;
подати бюджетну декларацію відповідно до домовлених з МВФ параметрів (до кінця червня).
Нагадаємо
Виконавча рада Міжнародного валютного фонду завершила пʼятий перегляд програми в рамках Механізму розширеного фінансування для України (EFF). Найближчим часом Україна отримає близько $1,1 млрд від МВФ.
Україна виконала всі структурні маяки, які було передбачено до пʼятого перегляду, та ще два достроково. Загалом виконано пʼять зобовʼязань, а саме:
Розробка методології оцінки ефективності податкових пільг, включаючи їхню вартість для бюджету.
Прийнято новий закон про Бюро економічної безпеки.
Визначено основні публічні компанії, які серйозно постраждали від війни, та підготовлено аналіз потенційних фіскальних та квазі-фіскальних витрат.
Ухвалено зміни до Митного кодексу відповідно до найкращих міжнародних практик (достроково).
На основі результатів дорожньої карти з розробки процедур управління публічними інвестиціями прийнято урядову постанову з планом дій та графіком виконання, яка забезпечить чіткий зв’язок між середньостроковим бюджетним плануванням і капітальними видатками (достроково).
Загалом Україна вже виконала 28 структурних маяків у межах програми EFF, із яких 19 у фіскальному напрямі.
*
Кабмін схвалив розроблений Міністерством енергетики перелік енергетичного обладнання та інших товарів, що звільняються від ПДВ та ввізного мита у разі ввезення в Україну в рамках угод, що фінансуються Фондом підтримки енергетики
*
За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Донецькій, Сумській та Чернігівській областях
*
Понад 20 інвестиційних проєктів фінського бізнесу отримали підтримку та будуть реалізовані у відбудові України. Мова йде про інвестиції у передові технології у будівництві, енергоефективність, децентралізовану енергосистему
*
Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що у найближчі місяці його країна надасть Україні новий пакет допомоги для проходження зими
*
НЕК "Укренерго" оголосила на 24 грудня додатковий аукціон на придбання автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) строком на 5 років
*
Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії протягом зимових місяців
*
У межах Механізму розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility - EFF) від Міжнародного валютного фонду Україна вже виконала 28 структурних маяків
*
У селі Синяк Бучанської міської територіальної громади на Київщині відбулася церемонія передачі новобудови, спорудженої за фінансової підтримки уряду Угорщини, у якій розміщуватимуться амбулаторія, поштове відділення та Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП)
*
НБУ за тиждень зменшив продаж валюти на міжбанку на понад $200 мільйонів
*
МВФ оновив меморандум з Україною, в якому є нові структурні маяки
*
"Частково вільна". Звіт Freedom House описав, що заважає Україні забезпечити свободу в Інтернеті.
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну продовжує підривати свободу Інтернету в Україні, а український уряд через війну блокує багато російських і підтримуваних Кремлем вебсайтів, зокрема блоги, новинні видання, російські соцмережі. Про це мовиться у щорічному звіті “Дому свободи” (Freedom House) щодо свободи в Інтернеті за 2024 рік.
“Оцінка України не змінилася, Україна продовжує бути “частково вільною” в нашому індексі. Вона перебуває в цій категорії вже багато років, крім 2022 року, який охоплював перший рік вторгнення, тоді в нашому звіті спостерігалося дещо більше зниження на три пункти. Але загалом загальна кількість балів незмінна.
Очевидно, є деякі проблеми, які існували [в Україні] і до вторгнення, які ми продовжуємо бачити в інформаційному просторі. Україна завжди була мішенню для російської дезінформації, часами український уряд поширював неправдиві наративи, і це деякі з причин, які вплинули на рейтинг”, розповів в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки Грант Бейкер, співавтор звіту “Свобода в інтернеті 2024”.
Суди в Україні виносили вироки обвинуваченим у створенні прокремлівської пропаганди, у співпраці з російським урядом, та за публікацію онлайн-повідомлень щодо ухилення від призову, це своєю чергою позначилось на рейтингу свободи в українському інтернеті, розповідає Грант Бейкер.
“Російська влада на окупованих територіях обмежила доступ до мережі та примусила людей на цих територіях використовувати російські мережі, де Інтернет дуже обмежений. Очевидно, українська влада також блокує багато сайтів, особливо російських. Це факт, який існував ще задовго до масштабного вторгнення. У цьому сенсі над багатьма вебсайтами здійснюється технічний контроль. Це дуже комплексна ситуація, тому що там війна”, - зазначив співавтор звіту “Дому свободи”.
У звіті мовиться, що за час повномасштабного вторгнення в Україні було пошкоджено 30 кілометрів оптоволокна, яке застосовується у передачі цифрової інформації на великі відстані і з високою швидкістю.
Внаслідок атак на Україну було знищено принаймні 4300 станцій мобільного зв’язку.
Документ також згадує ймовірний вплив Офісу президента України на роботу інформаційних агенцій, зокрема наводиться приклад гендиректора “Укрінформ” Олексія Мацуки, який “виконував інструкції з офісу президента України щодо висвітлення новин”.
Крім того, “Дім свободи” перелічує випадки, коли СБУ незаконно стежило за журналістами в Україні, а співробітників відомих журналістських агенцій намагалися призвати в армію.
В Україні “Кампанії з дезінформації направлені на активістів, які борються з корупцією”, - мовиться у звіті Freedom House.
Хоча Україна за останнє десятиліття впровадила низку реформ для подолання корупції чи обмеження політичного впливу на судочинство, пишуть автори звіту, втім ініціативи уряду з подолання цих проблем “страждають через відсутність політичної волі та зазнають невдач”.
“Українські суди все ще характеризуються корупцією та політичним втручанням, що часом підриває їхню здатність захищати основні права людини. Проте протягом звітного періоду було зроблено кроки для підвищення прозорості та ефективності судової системи”, - мовиться у звіті Freedom House.
Глобально найгірше середовище для свободи в інтернеті, за даними “Дому Свободи”, у 2024 році зафіксували у Китаї, М’янмі та Ірані.
*
"Час показати світу, що значить бути українцем". Інтерв'ю з директором Українського музею в Нью-Йорку Пітером Дорошенком
*
Згідно з опитуванням, майже чверть українських біженців у Європі не хочуть повертатися додому в довгостроковій перспективі
*
Українські тенісисти виграли турнір в Італії
Віталій Сачко та Олексій Крутих взяли гору над іспано-австрійським дуетом
*
Спецпризначенці, інженери і робоча сила. КНДР посилає людей на війну в Україну
*
Найбільший виробник дронів у світі, китайська компанія DJI подала до суду на Міністерство оборони США за внесення компанії до списку, які нібито співпрацюють з військовими Пекіна
*
ЗМІ та телеграм-канали публікують відео атаки безпілотників на завод "Кремній" у російському Брянську, який використовують у військовій промисловості
*
Гагаузія – це оплот Путіна у Молдові
*
У суботу, 19 жовтня, у двох північних районах російського Санкт-Петербурга приблизно у 300 будинках зникла електрика. До цього над містом помітили БПЛА, а місцеві жителі чули вибухи

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Пасажирський літак, який виконував рейс з Нью-Делі до Лондона, був змушений екстрено сісти у німецькому Франкфурті після повідомлення про те, що на його борту є бомба
*
У неділю 20 жовтня у грузинській столиці планують велику акцію на підтримку європейського майбутнього Грузії
*
На сервер електронної пошти парламенту Молдови здійснили кібератаку
*
Напередодні президентських виборів у Молдові міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок попередила про спроби Кремля маніпулювати виборами
*
Пакунки із запалювальним пристроєм, які спалахнули в логістичних центрах компанії DHL у Німеччині та Великій Британії, відправили з Литви, причому відправник використав фальшиві особисті дані
*
Міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії проводять перемовини в Туреччині, у Стамбулі
*
У Польщі затримали 19 осіб, підозрюваних у ввезенні в країну наркотиків вартістю на мільйони євро
*
Докери грецького порту Пірей увечері в четвер, 17 жовтня, заблокували завантаження контейнера з боєприпасами, призначеними для Ізраїлю, на вантажне судно
*
В Болгарії 36 осіб затримано за підозрою у підкупі виборців перед достроковими виборами 27 жовтня
*
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що План перемоги президента України є суперечливим, і він не вважає членство Києва в Північноатлантичному альянсі хорошою ідеєю
*
Словацький уряд Роберта Фіцо планує посилення закону про словацьку мову, що вдарить по місцевій угорській національній меншині та може загострити словацько-угорські відносини
*
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що не підтримує План перемоги президента України, оскільки він не є виграшним для Угорщини
*
У Франції за підозрою у зв’язках з російською приватною військовою компанією "Вагнер" затримали лідера угруповання, яке обстоює права чорношкірих, Кемі Себа
*
Прем'єр-міністр КНР Лі Цян підписав указ Держради щодо нових правил експортного контролю над товарами так званого подвійного використання
*
Валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю за перші три квартали поточного року зріс на 4,8% в річному обчисленні - Китай
*
Військово-морські сили Мексики вилучили найбільшу за всю історію партію наркотиків під час морської операції на $100 мільйонів
*
Міністерство юстиції Росії поповнило перелік так званих іноземних агентів. До реєстру потрапили доброволець легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський, лікар-травматолог Андрій Волна, який емігрував з РФ, а також іще троє фізичних та одна юридична особа
*
Кількість загиблих внаслідок перекидання російського вантажного судна "Григорій Ловцов" на Сахаліні зросла до чотирьох
*
У суботу вранці в Токіо чоловік кинув кілька пляшок із запалювальною сумішшю в штаб-квартиру правлячої Ліберально-демократичної партії Японії. Його затримали
*
Американський журналіст, який зняв серіал “Зеленський без маски”, як виявилося, працює на російську пропаганду
Розкручувати серіал про нібито крадіжку українською владою грошей платників податків США допомагали впливові республіканці
*
Кіпрські банки відмовилися від половини російських клієнтів через санкції
*
Мінфін запропонував обкласти ПДВ іноземними товарами на маркетплейсах
*
У Росії відродять сталінські спортивні паради
*
Два поверхи житлової п'ятиповерхівки обрушилися через вибух газу у Тамбовській області. Троє людей загинули
*
У КНДР заявили про виявлення уламків південнокорейського безпілотника біля Пхеньяну та пригрозили початком війни
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім