Україну чекає нову хвилю біженців, які поїдуть за кордон

Україну чекає нову хвилю біженців, які поїдуть за кордон

Нацбанк попереджає про нову хвилю біженців. За оцінками аналітиків, приблизно 400 тисяч українців можуть покинути свою країну цього року, а потім ще 300 тисяч — 2025 року. Це оцінка українського Нацбанку, а реальна кількість може бути більша.

У дослідженні йдеться, що це відбувається через руйнування енергетичної інфраструктури, що супроводжується «тривалими відключеннями електроенергії та підвищує ризики для опалювального сезону».

Перебої з електрикою вже стали щоденним явищем у багатьох українських регіонах. Це, у свою чергу, негативно позначається на економіці, водночас зима — найскладніший час для енергетичної інфраструктури ще попереду.

Відновлення об'єктів, зруйнованих російськими ракетами, потребує великих витрат грошей та тривалого часу. Водночас можливі нові атаки, оскільки Україна поки що не має необхідної протиповітряної оборони.

За даними Агентства ООН у справах біженців, 6,3 мільйона українців уже виїхали до інших європейських країн, рятуючись від російської агресії. Майже кожен шостий із них — близько 1,18 мільйона людей — знайшов притулок у Німеччині.

Експерти не можуть точно сказати, скільки людей залишилось в Україні. Останній перепис населення в країні проводився 2001 року, тоді в Україні проживало 48 мільйонів осіб. У лютому 2022 року, перед початком російського вторгнення, в Україні, за оцінками експертів, проживало 41 мільйон осіб.

Наразі чисельність населення України оцінюється у 28-34 мільйони осіб.

Висновки робіть самі.