"Укрзалізниця хоче підвищити тарифи на вантажні грузоперевезення" - Павло Вернівский

"Укрзалізниця хоче підвищити тарифи на вантажні грузоперевезення" - Павло Вернівский

Зараз Укрзалізниця хоче підвищити тарифи на вантажні грузоперевезення, в тому числі будівельних матеріалів та продукціі ГМК.

Такий прецендент може б і залишився без уваги. Як попередній раз за час повномасштабної. От тільки цього разу все інкаше. Бо все наклалося разом з плановим підвищенням податків, зі зростанням вартості електроенергії. І може привести до серйозного зниження рівня виробництва.

При цьому керівництво УЗ аргументує, що тариф має бути привʼязаним до індексу цін виробників промислової продукції. А з моменту останнього підвищення цей індекс зріс на 59%.

От тільки вони не враховують, що однією з причин цього зростання цін є логістичні проблеми. Ще взимку коли я з колегами робив дослідження для Мінек, то багато спілкувався з експортерами. І вони мені тоді розповідали, що суттєве зростання вартості логістики одна з серйозних проблем.

От наприклад, деякі експортери змушені возити продукцію аж в румунські порти. Тому що їх контрагенти не хотять заходити в порти України. Тільки через низьку пропускну спроможність того напрямку термін доставки продукції зростає до 4 тижнів, бо вагони стоять і чекають своєї черги. І саме по цій причині вартість логістики зростала в рази.

Є звичайно такі експортери, що вивозять продукцію з наших портів, але тут теж свої нюанси. В порівнянні з мирними роками, зараз сильно виросли тарифи на морські перевезення. Дехто взагалі відмовляється працювати з Україною через воєнні ризики. А ті хто готовий працювати, то лише за рахунок додаткової премії за ризик. І звичайно, ще привело до зростання собівартості та падіння маржинальності.

І в навантаження до всіх цих проблем спричинених війною, УЗ також вирішили додати свою ложку дьогтю - підвищити тарифи.

Також керівники УЗ жаліються, що якщо вони не підвищать тарифи, то в 2024 отримають збиток в розмірі 4 млрд, а в 2025 - аж 20 млрд.

Тільки тут також виникає питання. А хіба вантажоперевезення є збитковими для УЗ? Ні. Згідно офіційних даних рентабельність там склала аж 27%. Головне джерело збитків УЗ це пасажирські перевезення. І щоб покрити ці збитки, то вони вирішили збільшити тариф на грузоперевезення.

Плюс до того, УЗ не завадило б попрацювати над внутрішньою ефективністю, замість того щоб всі власні проблеми вирішувати за рахунок тарифів.

І я розумію, що це складно. А тарифи це просто. Але от тільки такими заходами можна досягнути прямо протилежної цілі. Бо вони хотять збільшення доходів, думаючи, що обʼєми залишаться на тому ж рівні. А в реальності можуть отримати зменшення перевезень і падіння доходів. Тому що експортувати продукцію буде невигідно.